HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Uludere'de hayatını kaybeden 34 kişinin hesabını sormak, suçluların yargılanmasını sağlamak yönünde atılan herhangi bir adım olmamasına karşılık Roboski (Uludere) halkına yönelik saldırılar yapıldığını söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli ve HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Roboski protestosunda HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün de tartaklanmasını kınayan İrmez, yapılan saldırının sadece Encü'ye değil Uludere'de katledilen 34 cana, Şırnak halkının iradesine yapılan bir saldırı olduğunu ifade etti. Bunun hiçbir zaman kabul edilemez olduğunu belirten İrmez, Roboski halkının 4 aydır abluka altında yaşadığını ve askeri operasyonlar ile saldırılara maruz kaldığını iddia etti.

Uludere'de hayatını kaybeden 34 kişinin hesabını sormak, suçluların yargılanmasını sağlamak yönünde atılan herhangi bir adım olmamasına karşılık Roboski halkına yönelik saldırıların sürdüğünü anlatan İrmez, bu saldırıların halkın canına olduğu kadar malına ve hayvanlarına yönelik sürdüğünü ifade etti.

Dünyada eşine az rastlanır hayvan öldürme sahnelerin yaşandığını belirten İrmez, saldırıların amacının ise 28 Haziran 2011'i unutturmak, hesap sormasını engellemek olduğunu söyledi. Bu sebeple Roboski halkının köyü terketmesinin istendiğini iddia eden İrmez, köyü terketmek istemeyen ve direnen halka yönelik de saldırıların hergeçen gün arttığını dile getirdi.

Son 10 gündür süren ve şiddetle devam eden saldırılarda birçok yurttaşın yaralandığını anlatan İrmez, taciz altındaki halkın evlerinin ve katırlarının tarandığını ifade etti. Bu saldırılar gündeme gelmesine karşın hiçbir soruşturmanın açılmadığını söyleyen İrmez, güvenlik güçleri hakkında bir işlem yapılmadığını kaydetti ve bu durumun güvenlik güçlerini daha da cesaretlendirdiğini ileri sürdü.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının yetkililerini göreve çağıran İrmez, "Askerler tarafından darp edildiği videolarda var. Bugün suç duyurusu yapılacak Uludere Cumhuriyet Başsavcılığına, birebir kendisi gidip suç duyurusunda bulunacak askerler hakkında. Doktordan bir darp alınmasına yönelik açıklama da yaptık. O da bugün gerekli işlemleri gün içerisinde halledecek." diye konuştu.

Meclis Başkanının göreve çağrılmasıyla ilgili bir soruya ise İrmez, "Kendisinin birebir bu konu hakkında kendiliğinden re'sen işlem başlatması gerekiyor. Çünkü bu tüm Meclis'e yapılan saldırıdır, sadece Ferhat beye yönelik değil, tüm vekillere yapılan bir saldırıdır. Vekil demek tüm halkın iradesini temsil etmek durumundadır. İsmet beyin kendisi re'sen hareket ederek soruşturmayı başlatması gerekiyor." karşılığını verdi.