Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, PKK'ya yönelik operasyonların başlamasının saikinin milli güvenlik olmadığını söyledi.

MHP Gaziantep Milletvekilleri Ümit Özdağ ve Ertuğrul Tolga Orhan, partilerinin il binasında düzenlenen basın toplantısında Suriye meselesi ve son günlerde artan terör olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin büyük bir çatışma sürecinin içerisinde olduğunu ifade eden Özdağ, "Bir yanda PKK terörünün neden olduğu çatışmalar. Çünkü, açılım süreci verilen teslimiyet sürecinde PKK'nın kentlerde örgütlenmesine, büyük silah cephane yığınağı yapmasına izin verildi. Hükümete yakın gazetelerin verdiği rakamlara göre şehirlere 80 bin civarında silah sokulmuş. Bu silahlar AKP hükümetinin iktidarda olduğu dönemde güvenlik güçleri üzerinde baskı uygulanırken, terör örgütünün önünün açılması sonucunda sokulan silahlardır. Saldırılara şahit oluyoruz. Biz bu konuyla ilgili endişe ve eleştirilerimizde haklı çıktık.” ifadelerini kullandı.

Operasyonlara başlamanın doğru olduğunu ancak çok geç kalındığını düşündüklerini vurgulayan Özdağ, “Ama, operasyonların başlamasının saikinin milli güvenlik olmadığı, Türkiye'nin güvenliği olmadığı ortadadır. Onun için genel başkanımız sık sık dillendiriyor. Açılımı, buzdolabına kaldırmak veya askıya almak, bizim açılımı bitirmekten anladığımız şey değildir. Biz AKP hükümetinin teröre karşı mücadelesinin, bugün gerçekleşen sürecin güvenilir olduyğunu düşünmüyoruz. Esasen, herhangi bir kentimizde de, Güneydoğu Anadolu'da, bu 80 bin silahın olduğu söylenen yerlerde ciddi bir askeri ya da polis operasyonunun yapılmadığını düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

'SURİYELİLERLE İLGİLİ YENİ BİR GERİLİMİN SOSYAL ZEMİNİ OLUŞUYOR' UYARISI

Suriye konusunda da senelerden bu yana süren eleştirilerinin olduğunu anımsatan Özdağ, “Suriye politikasının yanlış olduğunu söylüyoruz. Bu politikanın bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Sadece Suriye politikasının değil, ona bağlı olarak misafirler politikasının da durdurulması gerektiğini söyledik. MHP, Ortadoğu dış politikasının mezhepçi, savaşçı bir zemin üzerine oturmaması gerektiğini, Ortadoğu'ya barış getiren bir yaklaşım içinde olması gerektiğini öneriyor. Hala AKP iktidarının olağanüstü bir karmaşayla içinden çıkılmaz bir şekilde Ortadoğu'ya angaje olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Özdağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu insanlar geri dönecek deniliyordu. Oysa yapılan hazırlıklar, Suriyelilerin yüzde 75'i Türkiye'de kalacak veya geçici hükümet buna hazırlanıyor. Bunun ortaya çıkaracağı çok büyük güvenlik sorunları olacaktır. Bu insanlar Suriye'de doğmuş, büyümüş, Suriye rejiminin milliyetçi Arap politikalarıyla büyümüş insanlardır. Bir iç savaştan kaçarak buraya gelmişlerdir. Buraya gelirken, hem milliyetçiliği taşımaktadırlar hem de PKK ve PYD ile yaşanan çatışma ekseninde bir düşmanlığı da Kürt karşıtlığını da taşımaktadırlar. Bu Türkiye coğrafyası üzerinde yeni bir gerilimin ortaya çıkmasının sosyal zeminini oluşturacaktır. Bu öngörüler diğer öngörüleri gibi eğer süreç böyle devam ederse, üzülerek söylüyoruz haklı çıkacaktır.”