Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bu Avrupa ülkelerine ne oluyor? Onlar neden ’hayır’ cephesiyle terör örgütüyle aynı safta yer alıyor? Türkiye’nin ilerlemesini istemiyorlar, o nedenle azdılar” dedi.

Van TSO öncülüğünde düzenlenen "Van Shopping Fest" alışveriş günleri etkinliğinin açılışını yapan Bakan Tüfenkci ardından "Memur Sen’le Tercih ’Evet’ Buluşması" programına katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen programda konuşan Bakan Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hareketi ilk ortaya çıkardığında "bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dediğini hatırlatarak, bu nedenle anayasa değişikliğini gündeme getirdiklerini söyledi. Bugün anayasa değişikliğine karşı çıkanların milletin iradesinden korktuğunu ifade eden Tüfenkci, “Bunlar bugüne kadar millete güvenmediler, vesayet odaklarına, yurt dışındakine, dağdakine güvendiler. Bundan sonra yerli ve milli olanın dışında kimsenin iktidar olma şansı olmadığını gördükleri için ’hayır’ diyorlar. Birileri terör örgütleriyle, yurtdışı odaklarla ülkeyi manipüle etmeye devam etti. Artık 10 yılda bir sistemin ürettiği arızalarla insanlarımız uğraşmayacak. Torunlarımıza sağlam, müreffeh bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Bunun için de artık sistemi değiştirmek gerekir. 82 model araçla ancak bu kadar hız yapılıyor. Bizim daha hızlı olmamız lazım, dünya ile rekabet edebilmemiz için. Güçlü bir meclis olsun istiyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiriyoruz. İstiyoruz ki yargı bağımsız olduğu gibi tarafsız da olsun" dedi.

Yeni sistemle güvendikleri ve inandıkları gençlerin önünü açtıklarını belirten Bakan Tüfenkci, kendini yetiştiren gençlerin yaşıtlarını mecliste temsil etmesini istediklerini kaydetti. Bütün milletvekillerinin 18 yaşında olacağı yönünde bir algının oluşturulduğunu ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Tüfenkci, bu ülkede ezanın dinmemesi, bayrağın dalgalanması, ülkenin geleceği için canını veren gençlerin mecliste de temsil edilmesi gerektiğini belirtti. Artık daha hızlı kararlar alarak uygulamak istediklerini kaydeden Tüfenkci, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili vatandaşların bazı kesimler tarafından yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Tüfenkci, "Terör örgütleri, ana muhalefet, PKK, FETÖ, DHKP-C, DEAŞ ’hayır’ diyor, anlıyoruz. Ama bu Avrupa ülkelerine ne oluyor? Onlar neden ’hayır’ cephesiyle terör örgütüyle aynı safta yer alıyor? Türkiye’nin ilerlemesini istemiyorlar, o nedenle azdılar. 16 Nisan’da Türkiye’nin eskisi gibi olmayacağını görüyor, o nedenle endişeleniyorlar. Siz ne kadar hukuku, ifade hürriyetini ayaklar altına alırsanız alın, milletimiz size demokrasiyi, hukuku, ifade hürriyetini de anlatacak. Avrupa faşizme, haçlı zihniyetine esir düşerken, Türkiye 16 Nisan’da Avrupa’yı da özgürleştirecektir. Bizim tarihe gömdüğümüz başörtüsü yasağını onlar yeni yeni uygulamaya başlıyorlar. Bu hangi demokrasinin sirayeti. Hani inanç özgürlüğü, demokrasi" şeklinde konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, geçtiğimiz yıl 360 kuruluşla ’Türkiye Anayasa Platformu’ kurarak, Türkiye’nin en büyük ihtiyacının yeni bir anayasa olduğu anlayışını oluşturduklarını söyledi. Sendika olarak bu konuda inisiyatif almaları gerektiğini ifade eden Yalçın, "Topluma hizmet sunan devletin görevlileri olarak bunun önemini en iyi biz anlarız. Biz parlamenter sistemin nimetlerinden istifade edemedik. Cumhurbaşkanı seçim süreçlerinin tamamı sıkıntılı. Halkın seçiminin haricinde sorun yaşamadığımız Cumhurbaşkanlığı seçimi yok. Ortada istikrarsız bir ülke, bulunduğu, konum itibariyle devamlı operasyonlara tabi tutulan bir medeniyet toprağı var. Bu ülkenin ayağa kalkması için uzun süreli hükümetlerle mesafe kat etmesi gerekiyor. 2002’den sonra bizi 9 kez sınamaya kalktılar. Bu ülkenin sorunu istikrar, uzun ömürlü hükümet. Bu ülkede bir dönem artık tarih olsun. Bu ülkede artık kaprislerle çatışmalarda zaman kaybetme şansı yok. Hızlı hareket etme, yola koyulma, ekmeği büyütme sorumluluğu var. Kimse ’hayır’ın faziletini anlatanlara itibar etmesin. İnisiyatif alsın, olayın gerçeğini ifade etsin. 16 Nisan’dan sonra ’Cumhurbaşkanı ile Başbakan ayrı partiden olursa’ diye cümle kuruyorlar. Daha konunun ne olduğunu anlamıyorlar. Hayır demek PKK’lı olmak, FETÖ’cü olmak demek değil, ama onları, Amerika’yı, Hollanda’yı, Almanya’yı, Brüksel’i sevindirmek demektir" ifadelerini kullandı.

Van Valisi İbrahim Taşyapan ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın da birer konuşma yapmasının ardından toplantı sona erdi.