Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü) Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, anne sütü ile beslenen bebeklerde kanser olma riskinin azaldığını, enfeksiyon hastalıklarının daha az görüldüğünü belirterek, “Sağlıklı nesiller anne sütü ile beslenen bebeklerden oluşacaktır.” dedi.

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, fareler üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda anne sütünün içinde yer alan alfalak maddesinin kanserli hücreleri parçaladığını belirterek, "Bilimsel çalışmalarla desteklenmiş bir gerçek var ki ‘Sağlıklı nesiller anne sütü ile beslenen bebeklerden' oluşacaktır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, kanıt temelli bilimsel çalışmalarla bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütünün ve emzirmenin bebeğe ve anneye sayısız yararlar sağladığının ispatlandığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: “Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri ki yaşam sağlığı üzerine önemli etkileri olduğu yine bu çalışmalar ile gösterilmiştir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları daha az görülmektedir. Anne sütün alan bebeklerde orta kulak iltihabı yüzde 50, mide sorunları yüzde 64, bağırsak hastalıkları yüzde 31, solunum yolu hastalıkları yüzde 72 ve ani bebek ölümleri yüzde 36 azalmaktadır. Beyin gelişimi daha iyi olmakta, alerjik hastalıklar, ishal, aşırı şişmanlık daha az bildirilmektedir.”

'1 YIL ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN BEBEKLER 6 KAT DAHA YAŞAMA ŞANSI KAZANMAKTA'

“Yapay beslenmenin sindirim sistemi hasatlığının (Çölyak hastalığı) gelişimini hızlandırdığı ve erişkin dönemde kronik ve iltihaplı bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit) için risk faktörü olduğu belirtilmektedir.” diyen Yrd. Doç. Dr. Tuğut, “Altı gözlemsel çalışma sonuçları anne sütünün bu hastalıkların gelişmesine karşı koruyucu olabileceğini işaret etmektedir. Bir yıl anne sütü ile beslenen bebekler altı kat daha yaşama şansı kazanmaktadır. Çocuklarla ilgili yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenmenin, çocukluk çağı kanserlerinin (özellikle lösemi) azalması yönünde koruyucu etkisi olduğu bildirilmektedir. Altı aydan daha fazla anne sütü alanlarda bu risk yüzde 20 azalmaktadır.” ifadesini kullandı.

'EMZİRME, MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTMAKTA'

Emzirmenin sadece çocuklar için değil, anne sağlığı açısından da birçok olumlu etkisi olduğunu bildiren Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, “Amerikan Kanser Birliği emzirmenin, meme kanseri riskinin azalmasına yardımcı olduğunu belirtmektedir. Uzun süre emzirme aynı zamanda yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltmaktadır. Emzirmeyen kadınlarda kemik erimesinin 4 kat fazla görüldüğü belirtilmektedir. Orta yaş kadınlarda emzirmenin tip 2 diyabeti azalttığı bulunmuştur. Emzirmenin kan basıncı üzerindeki etkisi tuz kısıtlamasının ve kilo kaybının etkisine benzer olduğu belirtilmektedir.” açıklamasını yaptı.

'İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ'

Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, anne sütü ve emzirmenin faydalarından yararlanmak için, yeni doğan doğumdan sonra ilk bir saat içerisinde emzirilmesi, ilk altı ay sadece anne sütü, altıncı aydan sonra tamamlayıcı besin verilmesi gerektiğine işaret ederek, anne sütü ile beslenmenin iki yaş ve ötesine değin sürdürülmesi gerektiği bilgisini verdi.