Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, iktidara geldiklerinde, siyasi baskılarla kararlar verdikleri için proje mahkemeler olarak tanımlanan sulh ceza hakimliklerini kaldıracaklarını söyledi.

Veli Ağbaba, kamuoyunda son dönemde sıkça tartışma konusu olan ve iktidarın silahsız gücü olarak nitelendirilen sulh ceza hakimliklerinin iktidara geldikleri takdirde kaldıracaklarını vaat etti. Söz konusu mahkemelerin 12 Eylül darbesi sonrası oluşturulan sıkı yönetim yargı organlarından bile ağır kararlar verdiğine işaret eden Ağbaba, sulh ceza hakimliklerinin verdikleri hukuksuz kararlara dikkat çekti. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanan avukat Umut Kılıç'ın tutuklandığını anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, şöyle devam etti: “Sulh ceza hakimlikleri 12 Eylül’deki devlet güvenlik mahkemelerinden daha geri. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı ama bu mahkemeler onları aratır hale geldi. İktidar olursak bunları kaldıracağız. Bir avukatın Adalet Bakanlığı’ndaki mülakatta söyledikleri cümleler nedeniyle tutuklandığı bir ülkede hiçbirimiz özgür değiliz. Hangi partiye mensup olursa olsun, AKP’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi bu koşullarda hür görünmüyor. Özgürlükler hiçbir güvence altında değil.”

İktidar olduklarında farklı düşünen insanların herkesin haklarının güvence altında olacağını söyleyen Ağbaba, “Bizim yapacağımız en önemli şeylerden birisi de bütün insanlar ne düşünürse düşünsün herkesin temel haklarını teminat altına almak olacaktır. Birileri bir dini inanca mensup diye onların evlerine, işyerlerine baskın düzenlemeyeceğiz. Birileri birine sempati duyuyor diye tasfiye etmeyeceğiz. Birileri sadece birini sevmiyor diye derdest edip cezaevine atmayacağız. Biz yaşam alanında hukuku egemen kılacağız” dedi.

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye vereceklerini ifade eden Ağbaba, “Asgari ücreti bin 500 TL yapacağımızı söylüyoruz. Asgari ücretin üzerindeki vergileri atacağız. Kaynağımız hazır, net hedeflerimizi söylüyoruz. İktidar olursak mazotu 1.5 lira yapacağız, kayısının fiyatını bir yıl önceden açıklayacağız, alan bazlı destek vereceğiz, borçları sileceğiz. Eğer bunları 100 gün içerisinde yapamazsak, istifa edeceğiz. CHP iktidar olup, 100 gün içerisinde bunları yapamazsa siyaseti bırakırım. Bundan daha büyük taahhüt, söz olmaz. Bu sözü herhangi küçük bir partinin milletvekili vermiyor. Bu sözü, Türkiye Cumhuriyeti’nin ana muhalefet partisinin Genel Başkanı veriyor” dedi.

Türkiye'de emeklilerin aldıkları maaşların diğer ülkelerdekinin üçte biri olduğunu savunan Ağbaba, "Bu eşitsizliği, bu adaletsizliği yenmek için de böyle bir taahhütte bulunduk ve bunun dışında emeklilerle ilgili çeşitli projelerimiz de var. Emeklileri çok düşük bir parayla devletin kuruluşları aracılığıyla tatile göndermeyi düşünüyoruz " diye konuştu.