Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Türkiye’de büyük balıklar küçük balıkları yiyor. Küçük balık hep yem oluyor. Kendi göbeğini büyütüyor ama büyük balığa hazırlıyor kendini. İhracat kalemlerine bakacak olursa bütün payı onlar alıyor, itibarı da onlar alıyor, gecenin bir yarısı telefon geliyor onlara ben bilmem ne gazetesini alacağım sen şu havuza 100 milyon dolar at bakayım diyor. Vergisi siliniyor, her türlü avantayı görüyor, o da mecburen milletin en kutsalına küfür ederek lanet okuyor.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Ankara Sitelerde Mobilyacılar ve Lakeciler Odasını ziyaret etti. Koç, gazetecilerin sorularını cevapladı.
‘KDV ile ilgili projeniz var mı?’ sorusu üzerine Koç, “Toplumun huzur bulması için bu şart vergi politikasında Türkiye’nin yüzde 73’ü dolaylı vergi.” diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Ben sağ görüşlü bir insan da olsam buna evet derim. Neden toplumun huzur bulması, dengelenmesi için fakat niye insanlar için neden büyük sitelerde bir cenaze oluyor. Yandaki daire duymuyor bile. Kendine güvenlikli bir yer bulmaya çalışıyor. Bu gemiyi hep beraber yüzdürmek zorundayız. Onun için emekliye, esnafa katkı sağlamak zorunda bu hükümetin bütçesi.”

KDV ile ilgili yapılan projede kaynağın olup olmadıklarını sorduklarını hatırlatan Koç, “Kaynak var. Koskoca bir somun. Bizim ortaya koyduğumuz projenin maliyeti bu somonu yüze bölersek 3 dilimi ayırdığınız zaman gerisi var. Kimseyi kırmak istemiyorum ama havuz yaratmalarda, yandaş işadamı belirlemede biri çıkmış aşığım diyor. Eski bir hızlı solcu şimdi özel destekle siz burada iki ay verginizi ödemeyin adamın milyon dolar vergileri affa uğruyor. Nereden sağlayacaksın? İşte burada sağlayacaksın. Yanlış yapılanlar için farklı.” ifadesinde bulundu.

Koç, konuşmasına örnek vererek devam etti: “Ben gidiyorum şeker alıyorum. Zengin, fakir herkes aynı vergiyi veriyor. Daha varlıklardan daha fazla vergi alacak, daha geliri az olandan daha düşük vergi alınacak. Bu sosyal adalet. Biz yeni proje üzerinde çalışıyoruz. 21 Mayıs’ta Kemal Bey açıklayacak. Bu proje çılgın değil, akılcı bir proje olacak."

“VERGİSİ SİLİNİYOR, O DA MECBUREN MİLLETİN EN KUTSALINA KÜFÜR EDEREK LANET OKUYOR”

‘2005 yılında çıkartılmış Hazine Müsteşarının tebliği var. Bu tebliğe göre; vergi mükellefi olan hiçbir şahıs hazineden ihracat yapsa dahi müracaat etme hakkı yok. Kurumsallaşmış firmalar müracat eder, şahıs firmaları müracaat edemez diyor. Burada da bir adaletsizlik oluyor. Bir kişi 1-2 milyon dolar ihracat yapıyor. Hazineden yararlanma şansı yok. Kurumsallaşmış firmalarda tamamen siliyor. Burada kurumlara yönelik destek çıkarıyor. Bizim Kobilerin ihracat yapmasının önünü tıkıyor. Siz iktidar olursanız bunu kaldıracak mısınız?’ sorusu üzerine Koç, bu sektörün Türkiye’nin ihracatında artış sağlamak için neye ihtiyacı varsa vergi politikaları ve engellemelerde dahil tümünün o paket içinde ele alınacağını belirtti. Koç, “Türkiye’de büyük balıklar küçük balıkları yiyor. Küçük balık hep yem oluyor. Kendi göbeğini büyütüyor ama büyük balığa hazırlıyor kendini. İhracat kalemlerine bakacak olursa bütün payı onlar alıyor, itibarı da onlar alıyor gecenin bir yarısı telefon geliyor onlara ben bilmem ne gazetesini alacağım sen şu havuza 100 milyon dolar at bakayım diyor. Vergisi siliniyor, her türlü avantayı görüyor, o da mecburen milletin en kutsalına küfür ederek lanet okuyor. Acı olan bu.”

“ESKİLERİN YENİ TÜRKİYE YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL”

‘Yeni Türkiye’ diye bir slogan var olduğunu hatırlatan Koç, “Eskilerin yeni Türkiye yapması mümkün değil. Nasrettin Hoca fıkrası gibi ne yapacaksın diye sorduğumda şimdiye kadar ne yaptıysam onu yapacak. Bu üretimsizlik devam eder. Bence hiç kimsenin CHP içinde söylüyorum. Hiç kimse bir partinin yandaşı olmamalı. Düşünce olarak yakın veya uzak olunur ona göre bir değerlendirme yapmak lazım.” açıklamasında bulundu.

Siyasetçiye düşen görevde yeni Türkiye nasıl yaratılır bütün bu yaşanan sorunları masaya yatırıp sorunları huzurlu bir toplum inşa etmekle mümkün olacağını kaydeden Koç, “4 ayak. Türkiye üretecek, üretimi teşvik edecek sektörel boyutta her türlü önlemi alacak. Bunun için sektör sektör altı var. Milli gelirin halkça bölüşülmesi için emekli, sağlık politikası, eğitim politikası bütün bunlar ve ondan sonra Türkiye artık çağın gerçekleriyle yüzleşmek zorunda. Ben dünya ile rekabet etmek zorundayım. Nasıl rekabet edeceğim? Benim insanım eksik mi, değil. İsteyen insan ilim, irfan öğrenecek bunda bir engel yok. Bu alanlara sıkıştırmayın Türkiye’yi. Rekabet edebilecek insan yetiştirmek zorundayız. Niye ARGE’nin yanında bir alan yaratılmalı diyoruz.” diye konuştu.

Mobilya sektöründe, tekniker, dizayncı alanlarında hangi nitelikte insanlar yetiştirileceğine karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, “Çağı yakalamak zorundayım. Eğitim ve ondan sonrasında da demokrasiyi tek bir kişinin ihtiraslarına, beklentilerine, hırslarına teslim etmemeliyiz. Demokrasinin kuralları var. Ben bunu kaldırdım hakimler benim istediğim gibi karar verecek, medya istediğimi gösterecek, ben hem spor kulübü başkanı hem anayasa Mahkeme başkanı olacağım, paralel, üçgen beşgen ben yazacağım bu olmaz.” ifadelerini kullandı.