Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, medeniyetin temsilcisi denilen Avrupa ülkelerinin Suriyelilere meydanda şınav çektirdiklerini ifade ederek, “Sizin 65 yıllık müttefikiniz dediğiniz, stratejik ortağımız dediğiniz hatta model ortaklık önerdiğiniz Türkiye ile hareket edin 3 günde biz, Suriye’de DAEŞ meselesini, terör meselesini halletmezsek hiçbir şey bilmiyoruz” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kahramanmaraş İl Teşkilatı tarafından 12 Şubat Stadyumu’nda organize edilen ve 2 bin 500 kişinin katıldığı iftar programında konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Avrupa’ya sert tepki gösterdi.
Yapılan dualar ve semazen gösterilerinin ardından program, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir’in açılış konuşmasıyla başladı.
Daha sonra alkışlar eşliğinde kürsüye gelen Kaynak, “Biz burada huzur içinde iftarımızı yaparken hemen 80 kilometre güneyimizde Suriye’de bir zalim tarafından katliama tabi tutulan masum Suriye halkı 600 bini en vahşi bombalarla katledilmiş ve insanların önemli bir kısmı yer değiştirmek zorunda kalmış. Ve binlerce insan yer değiştirmek zorunda kaldı. Şükürler olsun biz bunların yüzde 60’ına ev sahipliği yapıyoruz. Aramızda 2 milyon 150 Suriyeli misafirimiz var. Bizim milletimizin insanlığı gereği, Müslümanlığı gereği evini paylaştılar, aşını paylaştılar, işini paylaşarak destek oluyor. Fakat bir bakın kendisine medeniyetin temsilcisi denilen ülkelerde o insanlar hangi muamelelere maruz bırakılıyorlar. Daha dün gibi hatıranızdadır. Suriyeli bacılarımıza, kardeşlerimize bir meydanda şınav çektirip bozuk para atıyorlardı. Medeniyetin temsilcisiyim diyen Avrupa ülkeleri tel örgüler çekiyorlar. Ve daha vahimi Akdeniz’i, Ege’yi, onları adeta sudan, denizden mezarlığı haline getiriyorlar. Bir lastik şişme bota ellerindeki uzun şişlerle müdahale edip onu delip, o bebeklerin, kimsesizlerin, biçarelerin denize düşmelerini sağlıyorlardı. Şimdi bütün bunlar yapılırken Türkiye, 2011 yılından beri, liderimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleriyle açık kapı politikası uyguluyor. Bu bizim hem insanlığımızın gereği hem de uluslararası anlaşmaların gereği. Bunca güneyimizdeki teröre rağmen Suriye’deki devlet otoritesinin ortadan kalkmış olmasına rağmen bizim açık kapı politikamız aynen devam edecektir” dedi.
“BİZİMLE HAREKET EDİN, DAEŞ’İ 3 GÜNDE HALLEDELİM”
Konuşmasının devamında İran’ın dış politikasını da eleştiren Kaynak, “Bir düşünün 1979’daki İran İslam Devrimi’nden sonra Amerika’yı bütün kötülüklerin anası, büyük şeytan olarak nitelendiren İran ve İran’a 40 yıla yakın ambargo uygulayan Amerika, Suriye’de PYD ile beraber Müslüman Arap nüfusa saldırıyor. Sığındıkları bahane DAEŞ’le mücadele. DAEŞ kim? 85 ayrı ülkeden toplanmış bir çete. 30-35 bin mevcudu var. Geldikleri ülkelerin çoğu Müslüman devleti değil. Ve bunlar Irak’ın, Suriye’nin topraklarının 3’te 1’ine ve petrol yataklarının 4’te 1’ine sahip olmuşlar. Amerika büyükelçisine söyledim. Eğer Suriye’de barışı, huzuru temin etmek istiyorsanız, Türkiye ile bizimle birlikte hareket etmelisiniz. Sizin 65 yıllık müttefikiniz dediğiniz, stratejik ortağımız dediğiniz hatta model ortaklık önerdiğiniz Türkiye ile hareket edin 3 günde biz eğer Suriye’de DAEŞ meselesini, terör meselesini halletmezsek hiçbir şey bilmiyoruz dedim. Ama siz bir yandan bizimle müttefik olacaksınız bir yandan PKK’nın Suriye kolu PYD’yi Suriye’de sizin operasyon ortağınız kullanacaksınız. Bu ittifaka, dostluğa, işbirliğine yakışmaz. Bir yandan Türkiye’de geçen Temmuz’dan beri şehirlerimiz, bölgelerimiz, ilçelerimiz çukurlarla, hendeklerle kapatılacak, bunların içine bombalar yerleştirecek ve bizim askerimiz, polisimiz, mertçe değil namertçe, kalleşçe şehit edilecek ve Türkiye son bir yılda tarihinin en fedakar ve en başarılı teröre karşı operasyonunu yürütecek, şimdi Türkiye’de birkaç masum, muhacir, mülteci kabul etmek için Avrupa bize terörle mücadele yasasında esneme telkin edecek. Bunun asla mümkün olmadığını dostlarımızın, dost saydıklarımızın bilmesi lazım. Türkiye son teröristi def edinceye kadar bu mücadelesini kim ne derse desin yürütecektir. Allah’ın izniyle terörle mücadeleyi hep birlikte başaracağız” diye konuştu.