Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP olarak koalisyon iradesi oluşması taleplerine AK Parti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Saray’ın vesayetiyle hayır dediğini söyledi.

“Partiler bu temel ilkede buluşamıyorsa nerede buluşacak, nerede irade oluşturacak?” diye soran Vural, “Neden bu konuda bir açıklama yapılmıyor? MHP olarak biz bu konudaki irademizi ortaya koyduk. Herkes hesap verecek. Ucu nereye dokunursa dokunsun özerklik ilan edenler de devletin hakkına hukukuna el uzatanlar da askerimizi polisimizi şehit edenler de herkes hesabını vermeli. MHP olarak bu eksende Başbakan'ın seçim çağrısı, Türkiye çağrısı değil, onu ifade ediyoruz. Derdi Türkiye değil, derdi bu sorunlar ekseninde bir mutabakat arayışı değil, derdi seçim de seçim.” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Bugünkü aşamada 4 şartınızın kabul edilmesi durumunda koalisyona hazırız mı diyorsunuz? Bir de Bahçeli’nin görüşmede protokol ve bakanlık dağılımı önerisini sunduğunu dile getirmiştiniz, bunun ayrıntısını paylaşır mısınız?” sorusuna Vural şu karşılığı verdi: “Bunlar teferruat. Bunlar önemli şeyler değil, biz koltuk peşinde değiliz. Memleket istiyoruz, huzur istiyoruz. Bizim arayışımız bu. Birlikte, huzurda, hukukta, milli iradede buluşamazsak nasıl ileriye götüreceğiz? MHP olarak bu süreçte bütün bu taleplere, bir koalisyon iradesi oluşması talebine AKP ve Davutoğlu, Saray'ın vesayetiyle hayır demiştir. Tablo budur. Koalisyon olur olmaz ama partiler eğer bu temel ilkelerde buluşamıyorsa nerede buluşacak, nerede irade oluşturacak? Neden bu konuda bir açıklama yapılmıyor? MHP olarak biz bu konudaki irademizi ortaya koyduk. Herkes hesap verecek. Ucu nereye dokunursa dokunsun; özerklik ilan edenler de devletin hakkına hukukuna el uzatanlar da askerimizi polisimizi şehit edenler de herkes hesabını vermeli. MHP olarak bu eksende, Başbakan'ın çağrısı seçim çağrısı, Türkiye çağrısı değil, onu ifade ediyoruz. Derdi Türkiye değil, derdi bu sorunlar ekseninde bir mutabakat arayışı değil, derdi seçim de seçim. Milletimiz herhalde 7 Haziran’da AKP’ye bu yönde verdiği dersi artırarak tekrarlayacaktır. Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir. Vatandaş sana mesajını verdi. 7 Haziran seçimleri Adalet ve Kalkınma Partisi için, bu temel ilkeler ve değerler konusunda bir irade oluşturmayan için milletimizin ders vereceği yeni bir dönem olarak oluşacaktır. Umarım bu kaotik dönem MHP’nin duyduğu endişelerin oluşmasına, gelişmesine yol açmaz. Ama bu sürecin tüm sorumluları gayet açık ve net ortadadır. Türkiye’yi böyle bir ortamda seçime götürüp seçimden medet uman zihniyet ayan beyan ortadadır, adresi çok açık ve bellidir.”

"MİLLETİMİZİN VE DEVLETİMİZİN TEMELLERİNİ YIKMAK İSTEYENLERLE KOALİSYON MU KURULUR?"

Başka bir gazetecinin, “Davutoğlu, MHP ile yaptığı görüşmesinde ‘Bahçeli görüşlerini aktardı, biz de kendi görüşümüzü aktardık’ dedi. Protokol ne zaman görüşüldü?” sorusuna Vural, “Bununla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 'MHP’nin defalarca ortaya koyduğu 4 ilke ile ilgili herhangi bir sorunumuz yoktur', aksine Davutoğlu '17-25 Aralık bir darbedir' dedi. 'Yolsuzluk yok ki bize darbe yaptılar', dedi. Bir hükümet rüşvet ve yolsuzluğu hükümet görevi olarak görüyorsa ben nasıl birlikte olacağım? Çözüm süreci tablo ortada. Hükümet çözüm sürecine devam edeceğiz diye söylüyorsa. Davutoğlu bunlara hayır dedi. Böyle bir irade oluşmadı. Adalet ve Kalkınma Partisi MHP’nin ilkelerine uygun bir mutabakat zemini oluşturmadı. Bu konuya müspet bakmadı. Bunlara hayır diyen de yok. Bir inşaatı yapabilmek için temel olacak. Milletimizin ve devletimizin temellerini yıkmak isteyenlerle koalisyon mu kurulur? 'MHP olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile 4 ilke çerçevesinde bir uzlaşma olursa elimizi değil gövdemizi koyarız' ifadesine olumlu cevap vermemişlerdir. Tablo bu. Faili belli. Adresi de biliyorsunuz.” diye cevap verdi.

Davutoğlu'nun CHP’den çıktığı zaman 'tek yol erken seçim' dediğini anlatan Vural, “Bize geldiği zaman zaten seçim iradesi ile gelmişti. Genel başkanımız, 4 ilke ile ilgili bir zemin olsaydı, bizim hazırlıklarımız tamamdı, bu işe samimi bir şekilde bakıyoruz. Biz çalışmamızı yaptık. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var, ama bir mutabakat Türkiye’nin içindeki sıkıntılı durumu kaldırmak için olur. Ben sizin çözülme sürecinize ortak olmam, ben sizin rüşvet ve yolsuzluğunuza ortak olmam, ben milli devlet üniter devletin çözülmesine ortak olmam, TBMM’nin iradesinin kişilere teslim edilmesine ortak olmam, milletin verdiği irade budur. Bu mesajı Davutoğlu’na ilettik. Ama Davutoğlu bu zemini oluşturacak ilkeler doğrultusunda olumlu bir tutum sergilemediği için, o kendisine gösterilen dosyaların içi açılamadı.” açıklamasında bulundu.

"TEZKERELERE GÜVENLİK VE SINIRLARI KORUMA KONUSUNDAKİ İRADEYİ DESTEKLEYECEĞİZ"

“Tezkerenin süresi ekim ayında doluyor. Irak-Suriye tezkeresi şu anda Başbakanlık'a gönderilmiş, önümüzdeki hafta seçim hükümetine gönderilecek. Tezkereye bakışınız nedir?” sorusuna Vural, “Biz terörle mücadele konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasi politikalarının oluşturduğu risk alanına karşı devletin gücünün kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Gerek Suriye politikasının ortaya koyduğu milli güvenlik risklerine, gerekse Irak’ta Irak’ın kuzeyinde güvenli bölge oluşturmuş PKK’ya karşı PKK’yı bertaraf etme amacıyla bir sınır ötesi operasyon yapılması konusunda tavrımız var. Ama biz sınır ötesi yetkisi verilen tezkerenin PKK’yı bertaraf etme amacıyla verdiğimiz bu yetkiyi, maalesef hükümet PKK’yı taraf haline dönüştürecek politikalar uyguladı. Evet sınır ötesi operasyon, bir terör örgütünü bitirmek amacıyla etkinlikte kullanılmamış ama böyle bir yetkinin Türkiye’yi bu sıkıntılı duruma getiren bir irade olmasına rağmen böyle bir yetkinin verilmesi lehinde olduğumuzu ifade etti. Gelen tezkerelere CHP ve HDP hayır demesine rağmen MHP, Türkiye’yi terörle mücadeleyi düşünerek evet demişti, yine biz Türkiye diyeceğiz ve tezkerelere güvenlik ve sınırları koruma konusundaki iradeyi destekleyeceğiz.” cevabını verdi.

CHP’li Fikri Sağlar tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemine ilişkin soruşturma önergesi verdiğinin hatırlatılması üzerine Vural, “Bunlarla ilgili, bu süreçle ilgili herşey gelir, ondan sonra bir değerlendirme yaparız. Rüşvet ve yolsuzlukla ilgili irade konusunda MHP olarak, bunlarla ilgili irademiz gayet açık ve net. Böyle bir irade Meclis'e geldiği zaman, o irade ile ilgili hususları dikkate alarak tavrımızı hesap vermekten yana kullanırız, bu konuda gelişmelere bakmamız lazım. Henüz böyle bir teklif gelmiş değil.” karşılığını verdi.