MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında dün gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinde kameralara yansıyan siyah çanta ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçeli’nin yanındaki çantanın Meclis'te daha önce verilen çantalardan olduğunu ve içinde koalisyon görüşmelerinde dile getirdikleri 4 madde ile ilgili dosyaların bulunduğunu belirtti. Vural, “Uzlaşma zemini olsaydı ne yapılırdı ne olurdu konuları vardı. Bütün hazırlıkları vardı. Çanta açıldı. Açıldı. Orada açıldı. Çanta açıldı. MHP olarak bizim bu 4 ilke partimizin değil millet ve devletimizin temel ilkeleridir. Bu ilkelerde uzlaşma olduğu zaman, bu uzlaşma zemininde bir koalisyonun veya hükümet programının ne şekilde olacağı bütün safhalarıyla yapılan değerlendirmeler vardı. Bu konulara her türlü hazırlığı yaparak girdik. Genel başkanımız da bu çerçevede her türlü hazırlığı yaparak meseleye baktığını ifade ediyor. Orada görüşme ortamı ve zemini sadece bir görüşmek amacıyla hazırlanmış değil hazırlıklı bir partinin yaptığı çalışmaları ve düşünceleri olduğunu ortaya koymak amacıyla elbette o siyah çanta içindekiler elbette ortaya konuldu.” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM’de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “CHP görevin kendilerine verilmesini istiyor. CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetine destek verebilir mi?” sorusuna Vural, “Azınlık hükümetlerine destek veremeyeceğimizi genel başkanımız ifade etti. Azınlık hükümetleriyle ilgili tavrımızı daha önceden ortaya koyduk. Azınlık hükümeti ile ilgili formülü meşrulaştıracak ya da sonuçlandıracak bir adım içinde olması mümkün değil. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne de ifade edildi. Bu yönüyle bakıldığında eğer bir destek arayacaksa CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi ve HDP’den aramalı.” cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, “MHP’nin kafasındaki hükümet modeli nedir?” sorusuna Vural, “MHP olarak bizim için bir hükümet modeli olarak tamamıyla 4 madde ekseninde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kabul etmesi ile ilgili alternatifiydi. Onun dışındaki bir alternatif görünmüyordu bizim açımızdan. MHP açısından yüzde 60’lık blok diye adlandırılan süreç içinde olmayacağımızı ifade ettik. MHP açısından kurulabilecek hükümet modelinin zemini ile ilgili ilkelerimiz Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kabul edilmedi. Bunun dışında da ikili bir kombinasyon MHP açısından söz konusu değil.” diye karşılık verdi.

Başka bir gazetecinin, “Azınlık hükümetini ve seçin hükümetini istemiyor musunuz? Bu 4 maddeyi kabul etmediklerine göre çözüm ne olur?” sorusu üzerine Vural şöyle konuştu: “Onlara sorun onları. En büyük partiye sorun onları, MHP olarak bizden hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti devletinin, milli mücadele ile kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel vasıflarından taviz vermemizi, irademizi terör örgütüne teslim etmemizi, haram paracıların iradesine teslim etmemizi ve parlamenter demokrasiden vazgeçmemizi isteyemez. Bu konuda taviz vermemiz mümkün değil. Bu soruların muhatabı, bu eksende bir koalisyon zemini oluşturmayanlara sormak gerekiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin 32 gün boyunca hangi konularda anlaşamadıklarını kamuoyuna açıklamaları gerekiyor. Bizim gizlimiz saklımız yok, Adalet ve Kalkınma Partisi ile bir koalisyonda; milli devlet ve üniter devlet, PKK ile müzakere, rüşvetle yolsuzluk ve parlamenter demokrasi bakış açımızda bir zemin oluşturamadık. AKP ve CHP’nin hangi zeminde buluşmadığı sorularının cevabını onların vermesi gerekiyor. Belki bundan sonra Cumhurbaşkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP arasında bir koalisyonunun temini konusunda bir inisiyatif oluşturabilir.”

AK Parti Milletvekili Aydın Ünal’ın Devlet bahçeli ile ilgili attığı tweet'lerin hatırlatılması üzerine Vural, “Sosyal medyada cevaplar verildi. Bütün bu mesajları yazanların zihniyetinin ve tiynetinin ne olduğu bu mesajlarla gayet açık ve net ortaya çıkmaktadır. Bunlarla ilgili hak ettiği cevabı vatandaşlarımız vermekte. Böylesine hakaret eden zihniyetin millet iradesi yerine Saray iradesinin temsilcisi olduğu gayet açık ve nettir. Böyle bir ifadeler milli terbiyeye, aile terbiyesine uygun olmayan ifadelerdir. Bu ifadeleri kullananlar da milli terbiye ve aile terbiyesi ekseninde milletten kopuk olduğuklarını ortaya koymuştur.” ifadelerinde bulundu.

Dün Bahçeli ve Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmede dikkat çeken siyah çantanın sorulması üzerine Vural, “Çanta, Meclis'te daha önce verilen çantalardan, içinde açıkçası, bu 4 madde ile ilgili, bu uzlaşma zemini olsaydı ne yapılırdı, ne olurdu konuları vardı. Bütün hazırlıkları vardı. Çanta açıldı. Açıldı. Orada açıldı. Çanta açıldı. MHP olarak biz, bu 4 ilkeyi, partimizin değil, millet ve devletimizin temel ilkeleridir. Bu ilkelerde uzlaşma olduğu zaman bu uzlaşma zemininde bir koalisyonun veya hükümet programının ne şekilde olacağı bütün safhalarıyla değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirmeler vardı, bu konulara her türlü hazırlığı yaparak girdik. Genel başkanımız da bu çerçevede her türlü hazırlığı yaparak meseleye baktığını ifade ediyor. Orada görüşme ortamı ve zemini sadece bir görüşme amacıyla hazırlanmış değil, hazırlıklı bir partinin yaptığı çalışmaları ve düşünceleri olduğunu ortaya koymak amacıyla, elbette o siyah çanta içindekiler elbette ortaya konuldu.” açıklamasında bulundu.