Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefet milletvekillerine yaptığı bakanlık teklifleri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Parlamenter demokrasinin yok sayılarak, Saray hükümeti kurmak istendiğini belirten Vural, “Siyasi yolsuzluktur bu. Herkes haddini bilecek. Bize oy veren, sana da oy veren insanların iradesini yok sayarak, kendi iradenle MHP milletvekili sıfatı kazanmışlara böyle bir teklif götürmenin asıl amaç ve hedefi Meclis'e, millete karşı sorumlu bir hükümet değil, Saray’a karşı sorumlu bir hükümet oluşturma iradesidir. Bundan sonra seçimlerde millet mi, Saray mı? Milletimiz bunun kararını verecek.” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) muhalefet milletvekillerine yapılan bakanlık teklifleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Siyasi ahlaka sığmayan yasaya aykırı bir teklif olduğunu belirten Vural, “Hem Anayasa'ya hem de ahlaka sığmayan bu teklif aslında teklif yapanların Anayasa tanımayan siyasi ahlak tanımayan siyasi yolsuzluk yapma noktasına kadar bulundukları makamları kullandıklarını açık ve net ortaya koyuyor.” dedi. MHP’nin bir hükümete girip girmeme iradesinin MHP’ye ait olduğunu vurgulayan Vural, şunları kaydetti: “Eğer çok istiyorduysan ey Ahmet Davutoğlu, MHP’nin 4 şartına 'evet' derdin MHP ile koalisyon kurabilirdin. Şimdi MHP’nin siyasal duruşu varken, Anayasa emri gereğince siyasi parti gruplarından üye alması gerekirken, siyasi partilerden MHP olarak ben katılmayacağım iradesi varken, sen bir partiyi yok sayıyorsun. İradeyi yok sayıyorsun. Parlamenter demokrasiyi yok sayıyorsun. Bunlar Saray hükümeti kurmak istiyorlar. Nasıl Saray partileri yok saymak istiyorsa, Parlamento'yu yok saymak istiyorsa Davutoğlu’da vesayet altında adeta partiler yokmuş gibi davranıyor. Oysa Anayasa'mıza göre partiler demokrasinin vazgeçilmez kurumlarıdır. MHP olarak milletimizden aldığımız iradeyi Saray hükümetine teslim edilmesini isteyenler, ancak ve ancak siyasi partilere dayalı bir parlamenter demokrasiyi yok etmek isteyenler, bekleme odasına almak isteyenler, zihniyetlerden oluşur.”

BU BİR SİYASİ YOLSUZLUK

Gelen teklifle ilgili MHP’nin tavrının açık ve net olduğunu vurgulayan Vural, şu ifadeleri kullandı: “Anayasa ortada. Zorla mı verdirecen kardeşim ya. Yok. Amaç nedir? Amaç bugüne kadar HDP-PKK ile çözüm ortağı olan AKP’nin bu çözüm ortaklığını kabine de sürdürme iradesini kamufle etmek amacıyla bunu kullanıyor. Amaç ve hedef bu. O bakımdan MHP’nin koalisyon kurma şartlarını reddedenler şimdi kalkıp MHP’nin milletvekillerine bir de bakanlık teklif ediyor. Bu ne cüret? Böyle bir ahlaksızlık olur mu? Bu teklifi yapanın iradesini yansıtıyor. Bir bakımdan yolsuzluk bu. Rüşvet ve yolsuzluğu anladık, haram paracı Reza’ları anladık. Para kasalarını anlattı. Bu bir siyasi yolsuzluk. Anayasa bunu emrediyor. Meclis’te de komisyona partilerden üye düşer. Komisyonlarda partiler bu üyeleri kullanmama iradesi gösterebilir. Kendisine aittir. Tüzüğümüzde siyasi partiler kanununda hükümet kurma ile ilgili 'kararları partiler verir' diyor. Sen kim oluyorsun da ey Davutoğlu benim partimin üzerine gidiyorsun, sen kendini ne zannediyorsun? Ey Saray sen kendini ne zannediyorsun? MHP üzerinde bir irademi zannediyorsun. Sen kim oluyorsun.”

Danışma meclisi gibi bir kabine oluşturulmaya çalıştırıldığını hatırlatan Vural, şöyle konuştu: “Saray kabinesi bu. Niye? HDP-PKK ile olan aşkınızı milletten saklamak için. HDP ile birlikte olmak istemiyor idiysen o zaman çözüm sürecine 'hayır' diyecektin. Tercihini yapacaktın. Ya çözüm sürecinden vazgeçecektin MHP ile birlikte olacaktın ya da çözüm sürecini buzdolabına alıp yeri ve zamanı geldiğinde HDP ile birlikte olma iradesi ortaya koyacaktın ki bunu ortaya koyuyor. Bugün Davutoğlu’nun Saray’ın bu iradesi böyle bir şey olabilir mi? Mektupla gönderiyorlar. Mektupla bakanlık dağıtıyor. Bu ne biçim şey. Mektupla bakanlık dağıtıyor hani mektupla öğretim var ya fitneye, tezgaha bakın. Samimiyetten yoksun böyle bir irade. Siyasi yolsuzluktur bu. Herkes haddini bilecek. Bize oy veren sana da oy veren insanların iradesini yok sayarak kendi iradenle MHP milletvekili sıfatı kazanmışlara böyle bir teklif götürmenin asıl amaç ve hedefi Meclis'e, millete karşı sorumlu bir hükümet değil, Saray’a karşı sorumlu bir hükümet oluşturma iradesidir. Bundan sonra seçimlerde millet mi, Saray mı. Milletimiz bunun kararını verecek."