CHP’li Umut Oran ve gazeteci Emre Uslu hakkında Şubat ayında Sümeyye Erdoğan’a suikast düzenleneceği iddialarına ilişkin yayın yapan Akşam ve Güneş gazeteleri aleyhine 5 ayrı dava açıldı. Açılan kamu davasının iddianamesinde Ethem Sancak’ın sahibi olduğu bu gazetelerin yayınları hakkında vahim saptamalarda bulunularak, Umut Oran hakkında şu ifadeler yer aldı: Twitter iddiası acemice üretilmiş delil üretme çabasıdır.. Gazetenin Fuatavni iddiası, Cumhurbaşkanımızın çağrısı karşısında boşlukta kalmaktadır.. Şüpheli de savunmasında Sümeyye Erdoğan’a suikast girişimi iddiasının ne kadar zorlama bir iddia olduğunun tevilli şekilde kabul etmektedir.”

ŞEMS’İ AŞIĞIYLA BAŞBAŞA BIRAKIYORUM

CHP'li Umut Oran ile gazeteci Emre Uslu ve @Fuatavni arasında geçtiği iddia edilen 'Sümeyye Erdoğan'a suikast' konuşmalarının yer aldığı Twitter yazışmasının sahte olduğu ortaya çıktı. Savcılık, iddiaları yayımlayan iki gazete hakkında 5 dava açtı.

Açılan davalarla haklılığının 4,5 ay sonra yargıda tescillenmesi üzerine yazılı açıklama yapan Umut Oran, “Gerçeklerin er veya geç ortaya çıkmak gibi güzel bir huyu var. Haysiyet cellatlığı yapıp yüzlerce binlerce insanı karalayan, lekelemeye çalışanları teşhir ettiğim için mutluyum. Temiz toplum, temiz siyaset ve temiz medya için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Şems'i aşığıyla başbaşa bırakıyorum, ama şunu unutmasın: Bu daha başlangıç, mücadeleye devam edeceğim, bütün kirli ilişkilerini ortaya dökeceğim." dedi.

Akşam ve Güneş gazetelerinde gündeme gelen yazışmalar üzerine CHP Milletvekili Umut Oran böyle bir yazışma yapmadıklarını, iddia edilen mesajın 140 karakterden daha uzun olduğunu, Emre Uslu ile birbirlerini takip etmediklerini, kendilerine iftira atıldığını, bu gazetelerin sahibi Ethem Sancak ile gazete yayın yönetmenleri Murat Kelkitlioğlu ve Turgay Güler’in bilerek ve isteyerek zincirleme biçimde sahte delil üreterek hakaret edip, iftira attıklarını ve suç işlemek için örgüt kurarak sahte delil ürettiklerini belirterek, çıkan her haber için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Ankara Başsavcılığı gazete merkezlerinin İstanbul’da bulunması gerekçesiyle 'yetkisizlik’ kararıyla dosyayı İstanbul Basın Savcılığı'na gönderdi. Soruşturma dosyalarına bakan Bakırköy Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç her iki gazeteye 4 ayrı dava açarken, Savcı Mustafa Gökay da iki gazeteye 'iftira' suçundan iddianame düzenledi. İddialarla ilgili olarak “yayın yoluyla zincirleme hakaret ve iftira” suçlamasıyla açılan toplam dava sayısı 5 oldu.

ACEMİCE DELİL ÜRETME ÇABASI

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç tarafından hazırlanan ve "Sümeyye Erdoğan'a suikast" iddiasını içeren sahte Twitter yazışmalarıyla ilgili olarak 2015/13974 sayılı iddianamede, bahse konu Twitter konuşmaları için iki ayrı bilirkişi raporu düzenlendiği, yazışmaların sahte olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Bakırköy 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianamede, Akşam ve Güneş gazetelerinde Umut Oran hakkında çıkan haberlerde amaçlarının 'algı oluşturmak' olduğu vurgulanırken, "Bilişim ve Adlı Bilişim Uzmanı Yeminli Adli Bilirkişi T.Koray Peksayar tarafından hazırlanmış bilirkişi raporu incelenmiş olup her iki raporun da Twitter yazışmalarının gerçek Twitter yazışması olmadığı, son raporda acemice hazırlanmış bir delil üretme çabası olduğunun belirlendiği görülmüştür” denildi.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİYLE @FUATAVNİ İDDİASI ÇÖKERTİLDİ

İddianamede @fuatavni ile Umut Oran arasında ilişki kurmaya çalışan Akşam ve Güneş gazetesinin iddiaları bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleriyle boşa çıkarılarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın @fuatavni isimli Twitter hesabı sahibine hitaben ‘kim ise ortaya çıkmasına yönelik’ suç tarihleri döneminde yapmış olduğu konuşması bulunduğunun basın kaynaklı olarak bilindiği, haberlerde iddia edilen konuların Devletin en tepesine rapor edilmiş olduğu yönünde şüpheli savunmasına merkez yapılan tahlil ve çıkarım mantığının @fuatavni isimli hesap sahibinin ortaya çıkmasına yönelik Cumhurbaşkanımızın çağrısı karşısında tamamen boşlukta kalmaktadır” denildi.

SUİKAST İDDİASININ ZORLAMA OLDUĞUNU GAZETE DE KABUL ETTİ

İddianamede Sümeyye Erdoğan’a suikast iddiasının da ne kadar zorlama olduğu yine bu gazetelerin yaptığı savunmaya atıf yapılarak, “kaldı ki şüpheli savunmasında dahi özelikle Sümeyye Erdoğan’a yönelik suikast girişimi iddiasının ne kadar zorlama bir iddia olduğunun tevilli şekilde kabul edildiği, araştırmacı gazeteciliğin gerektirdiği asgari araştırma ve takip kriterlerinin hiçbirinin haber konusu olayda yerine getirilmediği görülmektedir” denilmesi dikkat çekti.

SOMUT HİÇBİR BELGE YOK

“Hakkında soruşturma devam eden ve tespite çalışılan fuatavni isimli Twitter hesabı ile somut şüphe oluşturacak, çağrışım ve kanaat uyandıracak bir bilgi ve belge bulunmadığı halde, sırf haber yapılan Twitter yazışmalarında hesap sahibinin müşteki gibi gösterilerek hazırlanmış yazışmaların müşteki tarafından yapılmış gibi gerçek dışı bir bilgiyi eleştiri veya yorum sağlayacak şekilde manşetten verilmesi telafisi zor sonuçlara yol açacaktır." ifadelerine yer verildi.

BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI

Akşam ve Güneş’in avukatı yaptıkları ve şikayet edilen her ‘haber’ için birbirinin aynısı ‘paket savunma” gönderdiğini belirten Savcı Parlakkılıç, avukatın Anadolu Ajansı’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının, CHP TBMM Grup toplantı konuşmalarının video kayıtlarının istenmesi talebini ise zaman uzatma taktiği olarak görerek yasa uyarınca 4 ay içerisinde şikayetleri değerlendirmesi gerektiği gerekçesiyle kabul etmedi.

İLK DURUŞMA 8 EKİM’DE

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 2015/66 ve 2015/69 esas numaralarıyla açılan davanın ilk duruşması 8 Ekim 2015 tarihinde yapılacak.