CHP Antalya 3. sıra milletvekili adayı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) eski Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) eski başkan yardımcısı Çetin Osman Budak, bir ülkede yasama, yürütme ve yargı bir tek kişinin elinde ise o ülkeden hukuktan söz edilemeyeceğini söyledi.

Seçim çalışmaları kapsamında Manavgat'ta bir kafede basın mensuplarıyla bir araya gelen Budak, son dönede hukukun içler acısı durumunu değerlendirdi. Siyasete atılmadan önce Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Budak, ülkenin hukuk devleti olmaktan çıktığını söyledi. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Dr. Hidayet Karaca ve 62 polis hakkında verdiği tahliye kararının engellenmesiyle ilgili açıklama yapan Budak, bir ülkede yasama, yürütme ve yargı kuvvetler ayrılığını bir kişinin emirleriyle hareket ediyorsa o ülkede hukuktan, hatta demokrasiden söz edilemeyeceğini kaydetti.

Savcıların görevinin iddianame hazırlamak olduğunu yargıçların verdiği karar hakkında söz söyleme ve görüş bildirme yetkisinin olmadığını altını çizen Budak, "Savcı iddia makamıdır. Hakimin verdiği karar hakkında görüş bildiremez. Eğer bir ülkede yasama, yürütme ve yargı bir kişinin elinde ise o ülkeden hukuktan, hukukun üstünlüğünde hatta demokrasinin var olduğundan söz edilemez. Yasama, yürütme ve yargı kendi içinde çatışması gerekir. Fakat ülkede yasama, yürütme ve yargı tek kişide olduğu için savcılarda böyle davranabiliyor. Ülkede huzur ve barış içinde yaşamak için yeniden hukuku ve hukukun üstünlüğünü tesis etmek zorundayız. Bunun yolu da büyük Atatürk'ün kurduğu demokratik, laik sosyal hukuk devletinin dejenere olmuş bütününü yeniden eski haline getirmekten geçiyor." diye konuştu.

HUKUKUN VE DEMOKRASİNİN OLMADIĞI BİR ÜLKEDE YATIRIMCI YATIRIM YAPMAZ

Siyasi iktidarın, iş dünyasında hiç bir eleştiriye tahamülün olmadığını ileri süren Budak, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), borsalar ve Türkiye Barolar Birliği'nin(TBB) bir, iki söz söylediğinde hemen vatan haini ilan edildiğini belirten Budak, ülkede böylesi hukuk ve demokrasinin ayaklar altına alındığı başka bir dönemin hiç olmadığını söyledi.
Dünyada gelişmiş ülkelerde siyasilerin sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla yönetildiğinin altını çizen Budak, Türkiye'de ise siyasi iktidarı eleştiren oda, borsa ve sivil toplum kuruluşları ülke gerçekleriyle ilgili açıklama yapması halinde vatan haini ilan edildiğini, CHP'de siyasete atılmasındaki etkenlerde birininde bu olduğunu vurguladı. Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:"Dünyada bütün gelişmiş ülkede sanayi, tarım ve hizmet yatırımları hukukun üstünlüğü ve demokrasi çıtası yüksek ülkelere yapar. Yabancı yatırımcı bir ülkede hukukun üstünlüğü ve demokrasi görmüyorsa o ülkeye yatırım yapmaz. Ülkemizde ise hukuk, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ayaklar altında geziyor.Dünyada yatırım yapılan yerlere bakıldığında hukuk, hukukun üstünlüğü ve demokrasi çıtasının yüksek olduğu ülkelere yapıldığı görülecektir."
Siyasi iktidar 12 yıl içinde sanayi yatırımlarına hiç önem vermediğini belirten Budak, inşaat ve rezidans ve AVM yatırımlarını ön planda tuttukları için üretim olmadan tüketimi teşviklerinden herkesi borçlu hale getirdiklerini ifade etti.
Budak, siyasi iktidarın, kentleşme dediklerinin de aslında rantlaşma olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.