Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakanın, Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin oylama için toplandı. TBMM Genel Kurulunun 44. birleşimi saat 15.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetiyor.

Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmeleri için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı, gizli olarak yapılacak. CHP Tekirdağ Milletvekili ve Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi Emre Köprülü, Meclis Soruşturma Komisyonu adına konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un açıklamalarına tepki gösterdi.

Konuşmacının muhalefet partisinin Komisyondaki milletvekillerinin tümünü ilzam eder tarzda bir açıklamada bulunduğunu dile getiren Köprülü, "Biz burada Türkiye'nin gündemini meşgul eden ciddi bir Komisyon çalışması ortaya koyduk ama bugün Komisyon Başkanımızın burada olmaması bizim de dikkatimizden kaçmadı. Komisyon Başkanımız neden burada değildir onun da açıklanmaya ihtiyacı var. Biz, hiçbir konuda İç Tüzük'ün ya da Anayasa'nın açık hükümlerini ihlal eder bir çalışma içerisine girmedik. Ne kendi Genel Başkanımızdan ne de siyasi partimizin yönetici kadrolarından herhangi bir talimatla bu noktada çalışma yapmadık. Bu Komisyonda görev alan muhalefet partisinin milletvekilleri olarak hukukun gerekleri ve kendi vicdanımızla bir karar aldık ve bunu da muhalefet şerhimizde ortaya koyduk. Ancak şunu söylemekte açıklık hissediyorum, bunun da anlaşılması lazım: Komisyonda 22 Aralıkta karar almamız gerekirken bu kararın alınmaması ve Komisyonun 5 Ocağa ertelenmesi noktasında neler olmuştur, ne toplantılar yapılmıştır, hangi konuda çalışmalar ortaya konulmuştur, bunların açıklanması daha önemlidir diye düşünüyorum. Devamında Egemen Bağış'la alakalı olarak Sayın Komisyonun Başkan Vekili dedi ki: Elbette Egemen Bağış'la ilgili bir delil bulunamadı ve buna da Komisyon üyeleri şahittir. Hayır, biz, CMK'nın 170'inci maddesinde yeterli şüpheyi taşıyan 4 bakanla da ilgili tespitlerimizi ortaya koyduk, delillerimizi ortaya koyduk, bunu da muhalefet şerhimize yazdık. 4 bakanla ilgili biz bir mahkeme organı değiliz, yargılamayı yaparken sadece iddianame düzenlenip düzenlenmeyeceği kriterlerini arıyoruz yoksa mahkemenin arayacağı şeklinde bir incelemeyi zaten yapmadık ve 4 bakanla ilgili de -buna Egemen Bağış da dâhil- yeterli şüphe olduğuna dair bulgularımızı da raporumuza yazdık." diye konuştu.