GAZİANTEP (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında verilen ve İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce "yok hükmünde" sayılan tahliye kararlarına ilişkin, "Paralel yapı, 17-25 Aralık darbe girişimlerinden sonra yine hukuku ayaklar altına alarak yandaşlarını hukuksuz bir şekilde cezaevinden kaçırma telaşı içerisine girdi. Bu olay paralel yapının yeni oyunu" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, yaptığı yazılı açıklamada, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 24'üncü, 25'inci ve 26'ıncı maddelerinde reddi hakimle ilgili düzenlemelerin ayrıntılı bir şekilde yer aldığını belirtti.

İlgili maddeler incelendiğinde reddi hakim talebinin ancak kişisel sebepler tecelli ettiğinde söz konusu olabileceğinin anlaşılacağını ifade eden Gül, "Bir adliyedeki bütün hakimliklerle ilgili toptan bir reddi hakim talebi söz konusu olamaz. Gücünü Anayasa ve yasalar yerine paralel örgütten alan bazı hakimler ise İstanbul Adliyesi'ndeki tüm Sulh Ceza Hakimlikleriyle ilgili reddi hakim kararı verdi" görüşüne yer verdi.

6545 sayılı kanunda bu konudaki tahliye taleplerinin görevli ve yetkili mahkemesinin sulh ceza hakimlikleri olduğunun açıkca yer aldığına dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Hukuksuzluk bununla da bitmedi. 29. Asliye Ceza Mahkemesi reddi hakim kararından sonra hangi mahkemenin ya da hakimin yetkili olacağına karar verdi. 32. Asliye Ceza Mahkemesi de jet hızıyla tahliye kararı verip, tahliye müzekkeresini hemen ilgili cezaevine gönderme telaşına girdi."

Gül, 17-25 Aralık sürecinde yargı darbesiyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak bu süreçte Başbakan'a kelepçe takmayı hayal eden yargıçlar olduğunu aktardı.

Paralel örgütün 17-25 Aralık darbeleriyle yapamadığı kaosu tahliye kılıfıyla yeniden deneme cüreti gösterdiğini anlatan Gül, şunları kaydetti:

"Paralel yapı, 17-25 Aralık darbe girişimlerinden sonra yine hukuku ayaklar altına alarak yandaşlarını hukuksuz bir şekilde cezaevinden kaçırma telaşı içerisine girdi. Bu olay, Paralel yapının yeni oyunu. Paralel yapının amacı yeni bir yargı operasyonuyla Türkiye'yi zor durumda bırakmak. Ancak Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir güç ya da merci, hukuku kendi emelleri doğrultusunda kullanamaz. Hükümetimiz de devletimiz de buna izin vermez. Yine paralel örgüt mensupları defaatle suçsuz olduklarını iddia ediyorlar. Madem suçsuzsunuz, niye hukuksuzluklara başvuruyorsunuz? Devam eden bir yargılama var, suçsuzluğunuza karar verilirse zaten aklanırsınız. Hukuka niye saygınız yok?"

Abdulhamit Gül, tahliye oyununun paralel örgütle mücadelenin haklılığını bir kez daha teyit ettiğini anlatarak açıklamasını şöyle tamamladı:

"Anayasa ve yasalara inanmayan, hukuksuzluklarıyla akılları sıra uluslararası arenada Türkiye'yi zor durumda bırakmak isteyenlerin tek amacı 13 yıldır milletin gönlünde taht kurmuş AK Parti'yi devirmeye çalışmaktır. AK Parti'nin iktidardan düşmesi için her yolu mubah görenlere, milletimiz 7 Haziran'da da en iyi cevabı verecektir."