Başbakan Binali Yıldırım, "21. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konuştu.ABD ile Rusya arasındaki restleşmeyi değerlendiren Yıldırım, "Tweet atarak birbirlerini tehdit ediyorlar, sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar" dedi. Yıldırım, döviz kurlarındaki yükseliş için ise "geçici dalgalanma" ifadesini kullandı.

Yıldırım'ın yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

"Bölgesel gerilimler belirsizliği artırıyor ve bundan ekonomiler kötü etkileniyor. Terör örgütleri bölgesel istikrara zarar veriyor. 

Türkiye aralıksız olarak büyüyen bir ülke. Türkiye 2002'den 2017'ye kadar küresel krize rağmen yüzde 5.8 oranında büyümeyi başarmış bir ülkedir. Bu terör örgütlerinin dünyanın başına bela olmaması için Türkiye büyük mücadele veriyor. Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Amacımız terörü ortadan kaldırmak ve ülkemize gelmek zorunda kalan kardeşlerimizin kendi bölgelerine gitmelerini sağlamak. Bunu başardık.
Dost ve müttefiklerimizden daha fazla empati bekliyoruz. Yaptığımız fedakarlığın karşılığı bu olmamalı.

Özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkeler, BM'nin daimi temsilcileri, bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altındalar. Yaptıkları ne? Tweet atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Kardeşim dünyanın, bölgenin geleceğin sizin karşılıklı atışmanıza milyonlarca insanın yok olmasına seyirci mi kalacak? Efendim 'Benim daha iyi füzem var.' Yok öbürü diyor 'benim daha iyi füzem var. Gönder bakalım. Göndermezsen şöyle olur.' Sokak kavgası. Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedeli siviller ödüyor.

Zaman, rekabet zamanı değildir. Zaman, bölgede yaraları sarma zamanıdır, bir araya gelme, 'Sen daha güçlüsün, ben daha güçlüyüm' kavgasını bir kenara bırakma zamanıdır. El ele vererek gerçekten Suriye'nin de Irak'ın da toprak bütünlüğünü sağlayarak terör örgütleriyle çifte standart yapmadan, terör örgütleri arasında sıralama yapmadan topyekün mücadele zamanıdır. Biz Türkiye olarak bunu yapıyoruz.

"ENFLASYONLA MÜCADELE ÖNEMLİ"

Bölgemizde yaşanan gelişmeleri fırsat bilerek ekonomi üzerinde spekülasyonlar yapıldığını görüyoruz. 3 konumuz var; enflasyon, faiz ve kur. Kurlardaki dalgalanma. Bunlarla ilgili bazı sığ bilimsel temeli olmayan gerçeklikten yoksun değerlendirmeler var. Burada bu vesileyle milletime vereceğim mesaj şudur; 2017'de olduğu gibi 2018'de de büyümeyi devam ettireceğiz. Enflasyonla mücadelede hiçbir rehavet yok. Enflasyon mücadelesi önemli, bu yatırımcının kararını da vatandaşın ekonomisini de etkiliyor. Burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.

"GEÇİCİ DALGALANMALAR"

Faiz ve kur konusu... Bunun konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz, bunu göstergeler doğrulamıyor. Bu küresel şartlar ve jeopolitik risklerin etkileriyle oluyor. Bunların getirdiği geçici yaşanan dalgalanmalardır.