Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, terör örgütü PKK'nın şehirlerde silahlanma ve mühimmat yığma sürecini Meclis gündemine taşıdı. Emir, verdiği soru önergesinde “Bu mayınlar ne zaman döşendi?” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Murat Emir önergesinin gerekçesinde şunlara değindi: “PKK terör örgütünün hain pusuları sonucunda çok sayıda güvenlik görevlimiz şehit olmuş ve yaralanmıştır. Hakkâri’nin Dağlıca bölgesinde ve Iğdır’da meydana gelen saldırılarda güvenlik güçlerimizin geçişi sırasında yollara döşenmiş uzaktan kumandalı bombalar ile saldırıların gerçekleştirildiği kamuoyuna duyurulmuştur. 'Çözüm Süreci' olarak adlandırdığınız ve kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaksızın Mayıs 2013 tarihinde başlayan görüşmelerle PKK’nın şehirlerde silahlanmasına göz yumulduğu ve mühimmat stoku yapıldığının Başbakan ve yardımcıları tarafından ulusal basında paylaşıldığı bilinmektedir.”

Emir, bu bağlamda “Dağlıca ve Iğdır’da terör örgütünün yollara döşediği mayınların-bombaların patlatılması sonucu güvenlik görevlilerimiz katledilmiştir. PKK, bu yollara mayınları nasıl yerleştirmiştir? Bu sırada bizim yetkililerimiz ne yapmaktaydılar? Bu soruların yanıtlarını bulmak zorundayız. Sözde ‘çözüm süreci’ denilen zaman içinde PKK’nın şehirlerde mühimmat yığını yaptığı ve mayınları yollara döşediği bilinmektedir. Bu vahşetin önüne geçmek için daha ne kadar insanımızın ölmesi gerekmektedir?” diye sordu.

MİT UYUYOR MU?

Murat Emir önergesinde, yollara döşenen bomba düzeneklerinin asfaltın altına yerleştirilmesinin zaman gerektiren bir işlem olduğunu, sözde ‘çözüm’ denilen süreçte MİT’in PKK terör örgütünün bölgedeki faaliyetleri hakkında istihbarat toplamayı bırakıp bırakmadığını, istihbarat zafiyetinin sebebinin ne olduğunu Başbakan’a sordu. Emir, bu yolları yapan firmalar, belediye yetkilileri ya da bu yolların yapımı ve bakımından sorumlu olanlarla ilgili bir araştırma, inceleme, soruşturma başlatılıp başlatılmadığını, bombaların döşendikten sonra bölgedeki belediyeler tarafından yolların tekrar asfaltlandığı ve PKK Terör Örgütü tarafından döşenen patlayıcıların böylelikle kamufle edildiği iddialarına da yanıtlar istediğini önergesinde iletti.

VALİLER VE BAŞBAKAN NE YAPIYOR?

Milletvekili Murat Emir önergesinde, Güneydoğu Anadolu illerinde PKK’nın yollarda kimlik kontrolü yaptığı iddiaları üzerine bu konuyla ilgili bölge valilerinin herhangi bir soruşturma emri verip vermediğini ve bu konuyla ilgili herhangi bir Başbakanlık genelgesi olup olmadığını da sorguladı. Emir, önergesindeki soruların mutlaka açıklığa kavuşması ve bir daha böylesine elim olaylar yaşanmaması için herkesin üzerine düşen görevi tam anlamıyla yapması gerektiğini vurguladı.