Yüksek Seçim Kurulu (YSK) milletvekili adayı olmak isteyen, özerk statü kazanan spor federasyonu başkanlarının 7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri için 10 Şubat’a kadar görevlerinden istifa etmeleri gerektiğini bildirdi.

YSK, Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı'nın özerk statü kazanan spor federasyonlarında başkanlık görevini yapanların milletvekili seçimlerinde aday olarak katılabilmeleri için başkanlık görevinden istifa etmelerinin gerekip gerekmediğini ve eğer istifalarını gerektiren bir düzenleme mevcut ise adaylıklarının kabul edilememesi veya seçimi kazanamamaları halinde eski görevlerine dönmelerine engel teşkil edecek herhangi bir düzenleme olup olamadığına ilişkin sorusuna cevap verdi.

Bağımsız Spor Federasyonu faaliyetlerinde görevli bulunanların görevleri ile ilgili olarak işlemiş oldukları suçlar bakımından kamu görevlisi sayılacaklarını belirten YSK, federasyon gelirleri arasında genel müdürlük bütçesinden aktarılacak pay ile altyapı ve eğitime ilişkin projelerin desteklenmesi için kaynak aktarıldığı dikkate alındığında, federasyon başkanları, yönetim ve denetim kurulunda görevli olanların 2839 sayılı kanunun 18. maddesinde belirtilen '… yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan kamu görevlileri …' arasında sayılmaları gerekmesi nedeni ile görevlerinden çekilmesine karar verdi.

Aday olmak isteyen federasyon başkanlarının görevden ayrılmalarının en geç 10 Şubat saat 17.00’ye kadar gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden YSK, milletvekili aday adayı ya da milletvekili adayı olup da seçilemeyenlerin göreve dönüşlerinin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 7. maddesinde düzenlenmiş olduğunu ve bu hususun YSK’nın görevleri arasında bulunmadığını ifade etti. YSK ayrıca kararın bir örneğinin Türkiye Boks Federasyonu, Türkiye Güreş Federasyonu ve Türkiye Eskrim Federasyonu başkanlıklarına gönderilmesine karar verdi.