Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakanın, Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin oylama yarın yapılacak.

AK Parti Grubu, yaptığı değerlendirme sonucu Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceklerine ilişkin oylamanın yarın yapılmasına karar verdi.

Yüce Divan için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı, gizli olarak yapılacak. Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divana sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divana sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor. HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AK Parti'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.

Meclis Genel Kurulu görüşmelerinde, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakana söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak.

Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün oluyor. Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Meclis Başkanlığı tarafından dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Gizli oylama, milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılacak.

Meclis'te AK Parti'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi bulunuyor. 12 bağımsız milletvekilinin bulunduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 milletvekili bulunuyor.