HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis'e giren 4 parti lideriyle görüşeceği açıklamasıyla ilgili olarak, “Bu görüşmeleri yapması gereken; rolü gereği sayın Cumhurbaşkanı değil.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ankara Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen HDP İl Eş Başkanları toplantısına katıldı. Yüksekdağ, program öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'e giren 4 parti lideri ile görüşeceğini ifade etmişti. Ancak CHP ve MHP bu kapıyı kapattı. HDP’nin bu konudaki görüşü nedir?’ sorusu üzerine Yüksekdağ, şu cevabı verdi: "Cumhurbaşkanı böyle bir çağrı ile aslında 7 Haziran seçim sonuçlarından kafi miktarda sonuç çıkarmadığını gösterdi. 7 Haziran seçimlerinden çıkan sonuç siyasette normalitenin sağlanması ve her bir kulvarın, her bir temsiliyetin kendi rolüne, kendi misyonuna dönmesi isteğiydi. Bu görüşmeleri yapması gereken; rolü gereği sayın cumhurbaşkanı değil.”

Cumhurbaşkanı'nın, birinci çıkan partiyi görevlendireceğini anlatan Yüksekdağ, “Görevlendireceği kişi üzerinden bu görüşmeler yapılır. Cumhurbaşkanlığı makamı üzerinden doğrudan meclise ve bir hükümetin kurulması sürecine böyle bir müdahalenin geliştirilmesi doğru ve yerinde olmaz. 7 Haziran seçim sonuçlarında da halkımız her bir siyasi bir merkezin nerede durması gerektiğini çok net biçimde ifade etmiştir.” açıklamasında bulundu. Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Mecliste seçilmişler ve seçilmiş temsilciler üzerinden işlemesi gereken bir süreç. Yeni hükümetin kurulması süreci. Cumhurbaşkanı da rolü gereği, doğal sorumluluğu gereği yol açıcı bir rol oynar. Çeşitli tıkanma ve krizlerle karşı karşıya kalındığında hakem rolünü devreye koyar. Cumhurbaşkanının oynaması gereken rol esas olarak budur. Bizler o nedenle parti organlarımızla yaptığımız görüş alışverişleri çerçevesinde bu çağrının yerinde ve doğru çağrı olmadığını, esas olarak demokratik ve meclis kanalından, seçilmişler kanalından mekanizmaların işletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve bunun önünü açmak için de elimizden geleni yapacağız.”