Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, kadın özgürlüğü perspektifiyle gerçekleştirecekleri bütün çalışmaları kadın örgütleri ve hareketleriyle sıkı ve sistemli bir ilişki içinde yürüteceklerini açıkladı. Seçimlerde ortaya konulan demokrasi, eşitlik, özgürlük ve barış taleplerini askıya alacak, çözüm sürecini sona erdirecek veya eski tarzda sürdürmeye kalkışacak herhangi bir hükümet/koalisyon kurulmasına karşı olduklarını beliren Yüksekdağ, “Toplumun ve devletin demokratikleştirilmesi, Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümü, kurulacak bütün hükümetlerin öncelikleri arasında olmak zorundadır. 10 maddelik ortak Dolmabahçe metninin hayata geçirilmesi, İzleme Heyeti ve Hakikat Komisyonu’nun ivedilikle kurulması, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin derhal kaldırılması, sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının hızla sağlanması şarttır.” şeklinde konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin kadın milletvekilleriyle bir araya geldi. Yüksekdağ, toplantı öncesi basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kadınlar olarak yüzde 40’la Meclis’teki partiler arasında en yüksek kadın temsiliyetini sağladıklarını belirten Yüksekdağ, “Meclis genelinde yüzde 14,3 olarak kadın temsiliyetinin yüzde 23 artarak yüzde 17,6’ya yükselmesinde kadın özgürlük mücadelemizin önemli etkisi oldu. Ama yine de kendi hedeflerimiz açısından kadın emeğinin vekil bileşimimize yüzde 50 değil yüzde 40 temsiliyetle yansımış olması kendi açımızdan belirlediğimiz önemli bir eksikliktir.” dedi.

SAVAŞA, SINIR ÖTESİ HAREKÂTLARA, DİKTATÖRLÜĞE GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Kadın Grubu olarak kadın özgürlüğü perspektifiyle gerçekleştirecekleri bütün çalışmaları kadın örgütleri ve hareketleriyle sıkı ve sistemli bir ilişki içinde yürüteceklerini ifade eden Yüksekdağ, şöyle konuştu: “Ayrıca Meclis içindeki diğer partilere mensup kadın vekillerle de kadın sorunlarının çözülmesi, çeşitli alanlarda kadın politikaları geliştirilmesi, kadın bakış açısı oluşturulması konusunda ortak çalışma yapma çabası içinde olacağız. Kadınlar olarak partimize verilmiş oyların, diktatörlüğe, keyfiliğe, ayrımcılık ve eşitsizliğe, nefret diline, azarlama ve aşağılamaya, savaşa karşı; barışa, çözüme, demokrasiye, eşitlik, adalet ve özgürlüğe, katılımcı, kucaklayıcı ortak yaşama verilmiş oylar olduğu bilinciyle siyasete müdahale edeceğiz. Kadın cinayetlerine, kadın ve toplum kırımına, savaşa, sınır ötesi harekâtlara, diktatörlüğe geçit vermeyeceğiz. Geçen hafta yaptığımız ilk kadın grubu toplantısında da ifade etmiştik: seçimlerde ortaya koyulan demokrasi, eşitlik, özgürlük ve barış taleplerini askıya alacak, çözüm sürecini sona erdirecek veya eski tarzda sürdürmeye kalkışacak herhangi bir hükümet/koalisyon kurulmasına karşıyız. Toplumun ve devletin demokratikleştirilmesi, Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümü, kurulacak bütün hükümetlerin öncelikleri arasında olmak zorundadır. 10 maddelik ortak Dolmabahçe metninin hayata geçirilmesi, İzleme Heyeti ve Hakikat Komisyonu’nun ivedilikle kurulması, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin derhal kaldırılması, sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının hızla sağlanması şarttır.”

“Seçim bildirgemizde de yer alan kadınların barıştan ve çözümden yana taraf olması başlığı çerçevesinde hem barış ve çözüm süreci hem de Kobanê ve Rojava Devrimi konusunda doludizgin savaş, çatışma ve çözümsüzlüğe yol alan Erdoğan rejimini engellemek konuyu kadın kurumlarıyla tartışıp ortak ve etkin bir planlamaya kavuşturmak önceliğimiz olacaktır.” diyen Yüksekdağ, “IŞİD’ten, IŞİD’i yaratan ve destekleyen AKP başta herkesten, her düzeydeki savaş çığırtkanlarından katliamların hesabını soracağız. Oluşturacağımız heyetler, hazırlayacağımız raporlar, ortak komisyonlar, etkinliklerle bu konuları ulusal, uluslar arası platformlara taşıyacağız. Kadın hareketlerinin ısrarla sürdürdüğü barışın ve çözümün toplumsallaşması çabasına kadın grubumuzun nasıl katkı verebileceğini de hep birlikte belirleyeceğiz. Öncelikli olarak Kobanê’ye vekil ve kadın kurumlarından oluşan ortak kadın heyeti göndermeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.