Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim çalışmaları kapsamında Van’da ‘Büyük İnsanlık’ adlı final mitingini düzenledi. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır’daki saldırının seçimleri yaptırmamaya dönük olduğuna vurgu yaparak, "Kaos planına teslim olmayan ve boşa çıkaran yiğit Amed halkını Van’dan selamlıyoruz. Gösterdiği insani sorumlulukla boşa çıkardılar ve o meydanda bizi bombalayanlar aslında kendi geleceklerini bombaladılar." dedi.

Diyarbakır’da dün meydana gelen saldırının ardından Van’da on binlerce kişi HDP’nin Beşyol meydanında düzenlediği final mitingine katılmak için erken saatlerden itibaren alanı doldurmaya başladı. Alanda son hazırlıklar yapılırken, olası bir provokasyon ve saldırı için alanda hem polis hem de belediye zabıta ekipleri tarafından köpeklerle arama yapıldı. Alana girişler ise dört yerde kurulan arama noktalarında zabıta ekiplerinin kontrolünde sağlandı.

Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Van milletvekilleri Nazmi Gür ile Kemal Aktaş, HDP Van milletvekili adayları, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ile Bekir Kaya, ilçe belediye eş başkanları, DBP-HDP il eş başkanları ve yöneticileri, kentteki çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun temsilcisi de katıldı.

Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır’daki saldırının seçimleri yaptırmamaya dönük olduğuna vurgu yaptı. Yüksekdoağ, şöyle konuştu. "Özgürlük meydanını savunanların, kaos planına teslim olmayan ve boşa çıkaran yiğit Amed halkını Van’dan selamlıyoruz. Gösterdiği insani sorumlulukla boşa çıkardılar ve o meydanda bizi bombalayanlar aslında kendi geleceklerini bombaladılar. Bizler Allah şahidimizdir ki bütün dünya ve halkımız, dostumuz, düşmanımız çok iyi bilir ki bizi hiçbir bomba yıkamaz ama biz onu yıkarız. Hiçbir şiddet ve terör saldırısı hayallerimizi, isteklerimizi yıkamayacak. Çünkü bizler sadece bu siyasi iktidarın sahipleri gibi güç için, mevki, saltanat için yola çıkmadık. Bizim yolumuz barış yolu. O barışı, özgürlüğü kazanacağız. Bizim yolumuz Türkiye halklarının kardeşliği ve eşitliğinin yolu. O eşitliği ve kardeşliği mutlaka sağlayacağız. Bizim yolumuz demokrasi yolu. O demokrasiyi 7 Haziran’da mutlaka kazanacağız."

Her saldırı karşısında güvenliklerini de sandık güvenliğini de kendilerinin almak zorunda kaldığının altını çizen Yüksekdağ, güvenlik için Cumhurbaşkanı'nın da Başbakanı'nın da kılını bile kıpırdatmadığını vurguladı. Yaptıklarının sadece kışkırtmak olduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Şimdi de failleri arıyor. Halk faillerin kim olduğunu çok iyi biliyor. Halk, saldırıların sorumluları da emri verenler de bu ülkenin Başbakan'ıdır, Cumhurbaşkan'ıdır. Utanmadan Türkiye halklarının karşısına çıkıp 7 Haziran seçimlerinde kazanacaklarını sanıyorlar, halkımızdan güç ve destek istiyorlar. Bu halkın size verecek oyu da yok, desteği de yok. Artık bütün Türkiye halkları haklının, mazlumun, barış, özgürlük diyenin yanında yer alacak. Ey Van! Bütün Türkiye bizlerin, sizlerin yanında olacak. Türkiye halkları baskı ve terörle iktidar devşirmeye çalışanlara 7 Haziran’da cevap verecek. Bütün Türkiye halklarına çağrı yapıyorum: Bütün bu vahşetten sonra vicdanınızı kuşanın, vicdanınızın sesi ile düşünün, bu vicdansızlara oy vermeyin, yüz vermeyin." diye seslendi.

'CEVABIMIZI SANDIKLARDA VERECEĞİZ'

Seçim kampanyası boyunca DAİŞ saldırganlığını dayatanların, seçim meydanlarında DAİŞ’in Kobani’de sergilediği vahşetin örneğini yaratanların, çeteler ile iktidar olamayacaklarının altını çizen Yüksekdağ, bu yoldan çıkılamayacağını söyledi.

"Bu seçim yapılacak. Bütün karanlık plan yapanlara sesleniyorum: Birileri bu seçimlerin yapılmamasını, bizim kaybetmemizi ne kadar istiyor. Van’dan son sözümüzü söylüyoruz. Bu seçim yapılacak ve kazanacağız. Bu seçim yapılacak ve siz kaybedeceksiniz" diyen Yüksekdağ, Ahmed Arif’in 'Anadolu' şiiriyle zafer mesajı verdi.

Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından tüm adaylar barış güvercinlerini uçurdu. Güvercini uçurmadan önce Yüksekdağ, "Onlar barışı katletmeyi istediler. Bizler bugün barış güvercinleri ile cevap oluyoruz. Bizler Hz. Nuh’un büyük felaketten çıkan büyük insanlığı gökyüzüne uğurluyoruz." dedi. Konuşmanın ardından kalabalık, ‘Bizler HDP Bizler Meclise’ sloganları ile dağıldı.