HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun erken seçimi dillendirmesinin doğru olmadığını söyledi. Olması gerekenin bu olmadığını kaydeden Yüksekdağ, "Davutoğlu'nun görevi koalisyonu denemek ve zorlamaktır. Halk, 7 Haziran'da tek başına iktidar şansı vermemiş, koalisyon istemiştir. Bundan dolayı Davutoğlu'nun erken seçimin adını bile anmaması ve telaffuz bile etmemesi gerekir." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, HDP il eş başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'yı ziyaret etti. Belediye binası girişinde çiçeklerle karşılanan Yüksekdağ, daha sonra eş başkanlık odasına geçti. Yüksekdağ, 7 Haziran seçim başarısının sadece siyasi kurumların, milletvekillerinin değil, yerel yönetimlerle birlikte kazanılmış bir zafer olduğunu söyledi.

Basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını da cevaplayan Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, bir an önce koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun erken seçimi dillendirmesinin doğru olmadığını belirten Yüksekdağ, "Olması gereken bu değil. Davutoğlu'nun görevi koalisyonu denemek ve zorlamaktır. Halk, 7 Haziran'da tek başına iktidar şansı vermemiş, koalisyon istemiştir. Bundan dolayı Davutoğlu'nun erken seçimin adını bile anmaması ve telaffuz bile etmemesi gerekir. Çözümsüz mü kalınmış ki erken seçim telaffuz ediliyor. Bu yanlıştır ve seçmen iradesine karşı yapılmış haksızlıktır. Davutoğlu'nun görevini yerine getirmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetki vermesi gerekir. Cumhurbaşkanı'nın görevi, erken seçim için kamuoyunu hazırlamak değildir. Malesef liderler ve kurumlar görevini yapmıyor. Herkes kendi görevini yapmalı. Şu anda siyasette bir tıkanma yoktur. AKP şu an açık bir biçimde erken seçimi desteklemese de, koalisyon kurma çalışmalarını yeterince hızlandırmıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan sorun çıkarmamalı." diye konuştu.

Hiçbir koalisyon seçeneğine kapılarını kapatmadıklarını belirten HDP Eş Genel Başkan Yüksekdağ, şunları söyledi: "Biz bu zamana kadar sorun yaratmak değil çözmek için siyaset yaptık. Köklenmiş, kemikleşmiş bir dizi sorunu çözmek için görevi üstlendik. Hükümet kurma sürecinde bize doğrudan ve dolaylı bir rol düşerse bu rolü yerine getirmek için tereddüt etmeyiz. Biz bu kadar tereddütsüz yaklaşırken, iktidar olan ve olmayan sistem partileri bize karşı bizim gibi samimi ve sorun çözücü davranmıyorlar. İlkelerimiz ve programımız çerçevesinde halkımız ne istiyorsa bunu yerin getiririz. AKP ve MHP kırmızı çizgi siyaseti izliyor. HDP'ye karşı yok sayma siyaseti izleniyor. AKP ve MHP kriz içerisinde. MHP çağdışı kalmış, Türkiye siyasi tarihinin karanlığına gömülmesi gereken bir anlayışla hareket ediyor. Kimse HDP'nin varlığı ve gücünü reddetme lüksüne sahip değil. HDP bugün ve yarının siyasi merkezi, gerçeği değiştiremezsiniz. AKP'nin koalisyon için iki seçeneği var ve bunlar üzerinde tartışıyor; AKP-MHP ve AKP-CHP. Davutoğlu, HDP ile mümkün değil diyor. Bizim tek sınırımız ilkeler ve programımızdır. Bunlar da barış, demokrasi ve adalettir."

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, herkesin bu seçim sonuçlarını doğru okuması gerektiğini söyledi. Van halkının bu tablonun doğru okunması gerektiğini istediğini söyleyen Kaya, seçilen milletvekillerine başarılar diledi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.