HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, geçici kabinede hangi partinin ve kimin yer alacağının önemli olmadığını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, il eş başkanları toplantısı öncesi genel merkezde basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Kabinede MHP ile HDP’li bakanlar yan yana olacaklar. MHP’nin de size yönelik bazı açıklamaları oldu süreç içerisinde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna Yüksekdağ, seçim hükümetinde yer alma kararlarının esasının anayasal bir hak olmasından ötürü olduğunu kaydetti. Yüksekdağ, “Eğer bütün partiler bu seçim hükümetinde yer alma kararı alsalardı, daha doğrusu çekilme, hükümette yer almama kararı vermeselerdi 4 partide bir arada seçim hükümetinde yer alacaktı. Geçici kabinede kimin yer aldığının, hangi partinin yer aldığının hiçbir önemi yoktur. Bu bir koalisyon değil. Bu bir iş birliği, ortak çalışma platformu değil. Türkiye’yi seçime götürmek üzere anayasanın verdiği bir görev. Aynı zamanda bir hak. Bizler de bu geçici hükümet içerisinde yer almanın Türkiye halkları ve partimiz bakımından yararlı olacağına inandık. O nedenle kimlerle birlikte yer alacağımızın bir önemi yoktur. Önemli olan bizim bakanlarımızın göstereceği duruş, sergileyeceği yaklaşımdır." ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, şöyle devam etti: ”Bizim görevimiz bu süreç içerisinde yaratılan bu krizin, gerilim ortamının içerisinde antidemokratik hak gasplarına yönelen siyasi iktidarın yaklaşımlarına, politikalarına etkili bir bariyer oluşturmaktı. Bunu da en iyi seçim hükümeti içinde yer alarak yapacağımızı düşünüyoruz. Seçimin demokratik ve güvenli bir ortamda yaşanabilmesi için bütün seçmenlerin bu süreçte daha sağlıklı biçimde müdahale gücünün kullanabilmesi için bakanlarımızın bu kabinede yer almasını yararlı görüyoruz.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve kendisi hakkında sistematize hale getirilmiş yalan haberlerin yapıldığını söyleyen Yüksekdağ, “Bunlar saray medyası tarafından yaptırılan haberlerdir. Bugün bu haberleri yapan basın organlarına bilinen anlamda basın organı da diyemiyorum. Gerçek anlamda basın ilkelerinin etiğinin zerresinden haberdar olmayan bu asgari kriterlerin hiçbirisini gözetmeyen pespayeliği, yalan ve provokasyon tetikçiliğini hareket tarzı edinmiş bir yayın anlayışı var.” diye konuştu.

“AKŞAM RESMİ OLARAK YANIT DÖNÜLECEK”

Partinizden 3 ismin bakan olarak yer almasına dair resmi bir yanıt verdiniz mi? sorusuna, Yüksekdağ, “Bakanlıklar konusu henüz konuşulmadı hangi bakanlıklar olacağı. Akşam resmi olarak yanıt dönülecek. Bugün akşam saatlerine kadar yanıtın dönülmesi gerekiyor, yanıt da verecekler. Bakanlık paylaşımının nasıl olacağı konusunu daha tartışmaya girmedik.” şeklinde konuştu.

“AKP HÜKÜMETİ TEZKEREYE ONAY VERDİ DİYE HDP’Lİ BAKANLARIN DA ONAY VERMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ”

Irak Tezkeresi’ne ‘hayır’ oyu verdiklerini hatırlatan Yüksekdağ, şunları kaydetti: ”Bugün de aynı oyu vereceğiz. Kabinede yer alacak bakanlarımızın da tabi ki bu görüş açısıyla hareket etmesi birinci seçenektir. Bizim bu seçim hükümeti içerisinde yer almamız AKP hükümetiyle icra ortaklığına giriştiğimiz anlamına gelmiyor. O nedenle AKP hükümeti tezkereye onay verdi diye HDP’li balkanların da onay vermesi düşünülemez. Biz o kabinede aynı zamanda savaş tezkeresine karşı da muhalefet edeceğiz. Türkiye açısından yeni bir deneyimdir bu. Kabine içinde bizim bakanlarımız AKP hizasına dizilmezler.”