HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AK Parti hükümetinin seçimin demokratik ortamını bozacak her türlü tehdit, baskı, şantaj ve müdahaleyi göze alabileceğini söyleyerek, sivil toplumu göreve çağırdı. Herkesin, 7 Haziran günü demokrasi nöbeti tutmasını isteyen Yüksekdağ, Ağrı’da yaşanan olayları da AK Parti hükümetine bağladı.

Siyasi iktidarın genel seçimler öncesi HDP’nin önünü kesmek için siyasi provokasyonlar ürettiğini iddia eden Yüksekdağ, saldırıların hükümet eliyle organize edildiğini iddia etti. Ağrı’da, Diyadin’de çoluk çocuğun canı üzerinden HDP’ye komplo kurulmaya çalışıldığını ileri süren Yüksekdağ, “2 canımızı kaybettik, halkımızı, halklarımızın başı sağolsun. Ağrı’da, Diyadin’de komploları, tezgâhları ortaya çıktı, giden, yaşamını yitiren gençlerimiz oldu ve başkaca yerlerde karşımıza çeşitli tezgâhlarla, provokasyonla çıkıyorlar. Onların gözü kararmış olabilir ama biz Türkiye’ye sahip çıkacağız. Seçimler gibi demokratik iradenin tecelli ettiği bir sürece sahip çıkacağız.” dedi.

“ONLARIN KAYNAĞI HIRSIZLIK, YOLSUZLUK, BİZİMKİ ÜRETKEN GÜÇ”

Konuşmasında, hükümet kanadının, muhalefet partilerinin ekonomi programlarına yönelik eleştirilerine de değinen Yüksekdağ, “Ayakkabı kutuları, para sayma makinaları, onların kaynağı çok net. Türkiye toplumu AKP’nin kaynağını bildiği için AKP de o seçim programını, ekonomik programı hangi kaynağa dayandırarak yapacağını açıklama ihtiyacı hissetmiyor. Onların kaynağı hırsızlık, yolsuzluk. Ama bizim kaynağımız, Türkiye’nin gerçek üretken gücü. Bu üretken gücün önündeki engelleri kaldırdığınızda, AKP hükümetinin oluşturduğu bariyerleri, barajları kaldırdığınızda çok büyük üretken güç, üretici güç açığa çıkacak ve biz seçim bildirgemizi açıklarken de ifade ettiğimiz kaynakların harekete geçirilmesiyle açıkladığımız programı tam eksiksiz bir şekilde hayata geçireceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

“ŞANTAJLARLA TOPLUMU SANDIĞA GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

AK Parti’nin, ortaya koyduğu seçim programını şantaj aracı olarak kullandığını da iddia eden Figen Yüksekdağ, “Bana oy vermezseniz, beni iktidar yapmazsanız size duble yollar yapmam, beni iktidar yapmazsanız size verdiğim şu kadar yardımı veya katkıyı vermem. Bu programlarını halklarımıza hep bir şantaj aracı olarak kullandılar. Bakın AKP hükümetine, cumhurbaşkanının söylemelerine, insan irkilmeden edemiyor. Diyor ki beni iktidar yapmazsanız, benden sonrası tufan. Kusura bakma, kusura bakma, artık Türkiye toplumunun tehditlerle, şantajlarla sana mecbur edemezsin, Türkiye toplumu o mecburiyeti aştı. Bir de gözünü dikmiş, sarayda ya saraydan bakınca çok anlaşılmaz bir güven geliyor demek ki insana, hem beni iktidar yapın, hem de 400 milletvekiliyle iktidar yapın diyor ve AKP’yi iktidar yapmazsanız eğer Türkiye’de istikrarsızlık olur, güvensizlik olur, siyasi seçenekler bulanır, dağılır gibi tehditlerle, şantajlarla Türkiye toplumunu sandığa götürmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.

“CUMHURBAŞKANI SARAYDAN BAŞKA BİRŞEY DÜŞÜNMÜYOR”

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ağır bir şekilde yüklenen Yüksekdağ, Erdoğan’ın kendini sevenlere de zarar verdiğini savundu. Erdoğan’ın, Türkiye’yi karanlık bir koridora ve yola sürüklediğini savunan Yüksekdağ, “Bir insanın gözünü iktidar hırsı bürümüşse, kendisinden başka kimseyi düşünmez. Bunu bilmek için müneccim olmaya, çok kitap yalamış olmaya gerek yok ki. Tarihte sayısız örnekleri var bunun. Bu iktidar hırsı bugün ne yazık ki cumhurbaşkanının da Türkiye halklarının seçilmiş temsilcisi olarak o makamda bulunan insanın da gözünü karartmış durumdadır. Sarayından başka bir şey düşünmez olmuş. Başkanlık sistemini güvence altına alacak çareler üretmekten başka bir şey düşünmez olmuş. 200 sayfalık seçim beyannamesi açıkladı AKP, 200 sayfayı topluyorsun, başkanlık sistemi çıkıyor. Bunların siyasi matematiği işte böyle yerlerde sürünüyor. Ama bizler, böyle bir seçim bilgisiyle, böyle bir gelecek tasavvurunun peşinden gitmek zorunda değiliz, Türkiye bunun peşinden gitmek zorunda değil.” dedi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı programda HDP’nin Adana milletvekilleri adayları da tanıtıldı.