HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Meclis Genel Kurulu'nun adeta AK Parti grup salonuna çevrildiğini belirterek, "Tüm çabalarımıza rağmen taraflı ve yanlış uygulamalar devam etmekte. Bu durumda Meclis'te tansiyonu daha fazla yükseltmektedir. Yükselen bu tansiyonun can kaybı dahil olmak üzere telafisi olmayan ağır sorunların oluşturabileceği kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz." dedi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile bazı milletvekilleri, Meclis Grup Yönetim Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. İç güvenlik yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Baluken, toplumun daha fazla demokrasi, özgürlük ve barış talebine karşın AK Parti hükümetinin ve grubunun topyekün bir saldırısıyla karşı karşıya bulunduklarını ifade etti.

Hukuk devletini tamamen ortadan kaldıracak, polis devleti ile ülkenin dört bir yanını olağanüstü hali getirecek zorba yasaların dayatılmaya devam edildiğini dile getiren Baluken, Parlamentoda yaşanılanların kara bir tablo olarak tarihe geçeceğini kaydetti. Tüm aşağılık yöntemlerle saldırıldığını anlatan Baluken, iç tüzükten kaynaklı haklarının kullanılmasına engel olunduğuna dikkat çekti.

AK Parti'li Meclis Başkanvekillerinin iç tüzüğe göre değil AK Parti Grubu'nun talimatlarıyla hareket ettiğini savunan Baluken, taraflı ve yanlı uygulamaların devam ettiğini ve bu durumda Meclis'te tansiyonun her geçen gün yükseldiğini söyledi. "İç tüzüğün ve hukukun AK Partili Meclis Başkanvekilleri tarafından ortadan kaldırılması otoriter bir darbenin ta kendisidir, açık bir faşizm arayışıdır." diyen Baluken, şöyle devam etti: "Muhalefetin iç tüzükten kaynaklı yasama çalışmaları, tartışma hakkı, usul ve esasla ilgili söz haklarının gasbından, kapatılması gereken oturumların devam ettirilmesine kadar, AK Partili Meclis Başkanvekilleri tarafından korsanvari olarak ortadan kaldırılmak istenmektedir. Genel Kurul adeta AK Parti grup salonuna çevrildi. Tüm çabalarımıza rağmen taraflı ve yanlış uygulamalar devam etmekte. Bu durumda Meclis'te tansiyonu daha fazla yükseltmektedir. Yükselen bu tansiyonun can kaybı dahil olmak üzere telafisi olmayan ağır sorunların oluşturabileceği kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Bu gerilimin düşmesi için AK Partili Meclis Başkanvekillerini iç tüzük ve hukuka uygun bir şekilde yönetim sergilemeye, AK Parti yönetimini ise Meclis'in iradesini teslim almaya çalışan uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. HDP grubu olarak gerilimin artmaması adına bu şiddet yaklaşımlarından uzak duruyoruz. Vekillerimize ve grubumuza yönelik şiddet uygulamalarına bundan sonra da asla boyun eğmeyeceğiz. Gerilimin getireceği ağır sonuçlardan AK Parti grubunun sorumlu olacağının altını çizmek istiyoruz. HDP olarak toplumsal barışımızı tehdit eden, çözüm süreci üzerinde demokrasinin kılıcı olarak duran bu yasanın bir an önce Genel Kuruldan çekilmesi çağrımızı bir kez daha yapıyoruz."

Genel Kurulda tarafsız bir yönetim isteyen Baluken, zor ve şiddet yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. "Şiddet yaklaşımlarından uzak durmaya çalıştığımızı, grubumuza yönelik saldırılara ise asla boyun eğmeyeceğimizi toplumumuza söylemek istiyoruz." diyen Baluken, yaşanılacaklardan AKP hükümeti ve grubunun sorumlu olacağını söyledi. Baluken, iç güvenlik paketinin geri çekilmesi taleplerini yeniledi.

AK Parti hükümetinin genel seçimlerle ilgili içine girdiği dramatik düşüşü engellemek, HDP’nin yükselişini önlemek için tehlikeli provokasyonları devreye koyduğunu savunan Baluken, "Ege Üniversitesinde geliyorum diyen can kaybının yaşanması sonrasında birçok bölgede HDP teşkilatlarına ve halkımıza saldırılar yapılmasını bu kapsamda değerlendiriyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Eskişehir, Erzurum’da eş zamanlı olarak devreye giren bu saldırıların sorumluğu AK Parti hükümetindedir. AK Parti gerek Meclis'te gerekse sokakta bu provokatif saldırılardan vazgeçmeli, yol yakından kendinden önceki hükümetleri alaşağı eden zorba yöntemleri terk etmelidir." şeklinde konuştu.