Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başkanlık sisteminde CHP, MHP ve HDP’nin tek bir parti haline gelerek muhalefet oluşturacağını ve uzlaşacaklarını düşündüğünü söyledi. Zeybekci, memleketi Denizli´de Halk Caddesi esnafı ile kahvaltı etti. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, Türkiye’nin şu andaki sistemi daha uzun süre taşıyamayacağını belirtti.

Bakan Zeybekci, “Yani siyaset, Türkiye’nin ayağına pranga haline gelmiş veya Türkiye’nin üzerine yük haline gelmiş. Bu siyaset, şu andaki bizim bu sistemimiz maalesef Türkiye’ye dar geliyor. Bunun adına ne dersek diyelim, bunun adını nasıl yorumlarsak yorumlayalım, sistemi nasıl kurgularsak kurgulayalım ama Türkiye’de sistemin muhalefetiyle beraber tek çare olduğu, seçimlerin tek çare olduğu, antidemokratik ve gayrihukuki, milletin iradesi dışında artık hiçbir şeyin beklenmediği o düzeni kurmamız gerekiyor. Onun için Türkiye’nin gündeminde yeni bir anayasa, ardından tabii ki yeni bir anayasanın da sonucu olarak, adı ne olursa olsun başkanlık sistemi veyahut da başka bir şey, yeni bir sisteme geçmek bence zorunluluktur.” dedi.

‘GÜÇLÜ MUHALEFET İÇİN CHP, MHP VE HDP’NİN TEK BİR PARTİ HALİNE GELMESİ GEREKİYOR’

Başkanlık siteminde güçlü bir muhalefet için AK Parti karşısındaki partilerin birleşeceğini öne süren Zeybekci, “CHP, MHP ve diğerlerine baktığınız zaman bu sistemde, yani güçlü muhalefet yaratacak sistemde siz diyorsunuz ki CHP ve MHP’ye, ey CHP ve MHP kendi kendinizi yok edin, çünkü güçlü bir muhalefet oluşması lazım. Yani genel başkanlarına diyorsunuz ki CHP’nin genel başkanına, MHP’nin genel başkanına veya BDP’nin genel başkanlarına, ‘Siz koltuklarınızı bırakın.’ Türkiye’de tek odaklı, güçlü bir muhalefetin ortaya çıkması gerekiyor. Onlar için akıldışı tabii. Millet için, gayet milletin menfaatine olan bir şey. Yani insanların, CHP’nin ve MHP’nin bu üstündeki yapının kendi kendilerini yok etmesini beklemek tabii son derece zor bir anlayış. Onları da anlıyorum, yani böyle bir sistemde, başkanlık sistemi veya böyle bir sistem istediklerinde CHP’nin ve MHP’nin, zaten şu an birlikteler, CHP, MHP ve HDP’nin tek bir parti haline gelerek muhalefet oluşturması gerekiyor. Bence uzlaşırlar diye de düşünüyorum.” diye konuştu.