Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Manisa’da okul üzümü projesi kapsamında Haziran ayına kadar üreticilerdeki 15 bin ton ürünün satın alınacağı konusundaki açıklamalarına, “Avrupalının çocuğuna yedirmediği kalıntılı üzümü bizim çocuklara yedirmek niyetinde” ifadeleriyle yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e tepki gösterdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz Cuma günü Manisa’ya yaptığı ziyarette, Okul Üzümü Projesi için ilk etapta 5 bin ton üzüm ihalesine çıkılacağı, Haziran ayına kadar da üreticilerdeki 15 bin ton ürünün okul üzümü olarak satın alınacağı yönündeki açıklamalarına, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yanıt vererek, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, bizim çocukların zekasını açmak için üzüm dağıtmak yerine Avrupalının çocuğuna yedirmediği kalıntılı üzümü bizim çocuklara yedirmek niyetinde. Avrupalı Hans’ın yemediği üzümü bizim Hakan’a yedirmeye çalışmasınlar. Josef’in yemediği üzümü bizim Yusuf’a yutturamazsın. Biz bunu yutmayız. Çocuklarımıza da yedirtmeyiz. Bu üzümlerin kalıntı miktarını takip edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.
“BİZ MANİSA ÇİFTÇİSİ OLARAK BUNU HAK ETMEDİK”
Manisa’daki üzüm üreticileri adına konuşan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, CHP’li Özgür Özel’in açıklamalarının kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Kaçire, “Gerçekten üzüm üreticimiz bu sene çok kara bir yıl yaşıyor. Üzücü bir yıl yaşıyor. 17-18 Mart’ta bir don olayı yaşandı. 27-28 Mart’ta yine bir don olayı yaşandı. Birçok bağımızı gezdik. Büyük hasar var. Yüzde 100 hasar olan bağlar var. Yüzde 50 olanlar var. Ortalama yüzde 80 üzerinde Manisa’da hasar var. Tabi bu üzücü olay çiftçimizi kara kara düşündürüyor. Bir de bizim Manisa milletvekilimiz, Manisa’mızın bağrından çıkan, üzümün diyarından çıkan, ’Bizi savunacak’ dediğimiz bir milletvekilimiz bir vekilimiz sanki Manisa üzümünün, Manisa çiftçimizin atıl vaziyette atılan çöp üzümünü, çocuklara yedirilecek gibi bir beyanat vermesi üzümcümüzü don olayından daha fazla üzdü. Artık bizim Manisa üzümümüzün yüzde 85’i ihracata giden bir üründür. İhracata gitmeden bu üzüm olmaz. Özgür Bey’in yazısını tekrar tekrar okudum. Ben Özgür Bey’i kınıyorum. Yazıklar olsun. Biz Manisa çiftçisi olarak bunu hak etmedik. Kendisine de bunu yakıştıramıyorum. Kendisi de bir çiftçi ailenin çocuğudur. Manisa’da yetişmiş bir çocuktur. Ne acı bir haberdir ki böyle bir beyanatla çiftçimizi karşı karşıya bıraktı. Bize gelen telefonlar hep bunun üzerine” dedi.
Üzümde kalıntı diye bir konunun olmadığını kaydeden Kaçire, konuşmasına şöyle devam etti:
“Üzümde kalıntı diye bir konu yoktur. Sadece Avrupa Birliği artık 10 Ağustos’tan sonra kalıntı değerini 0.5 ppm’den 0.01 ppm’e düşürme kararı aldı. Bu yolda 130 kilometre süratle gidiyorduk. Bundan sonra bu yolu 90 kilometreye düşürdük. İhracatımız hala daha devam ediyor. Aynı üzümü biz yurt dışına satıyoruz. Geçen yıl da aynı üzümü okul projesinde ama az ama çok bu çocuklarımıza dağıttık. Üzümün ayrı bir özelliği yok ki. Bizim elimizde kalmış bir üzümü ’alın tüketin’ demiyoruz. Özgür Bey’in bu verdiği beyanı çiftçilerim adına kınıyorum. İnşallah bunun arkasından başka şeyler çıkarmaz. Özgür Bey bu çiftçinin sırtından siyaset yapacağına çiftçimizin yanında dursaydı mutlu olurduk. Çiftçilerimiz adına kınıyorum" diye konuştu.