Halkların Demokrat Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili adayı Ziya Pir, 17-25 Aralık’tan sonra insanların aklında AKP ile ilgili ciddi soru işaretlerinin oluştuğunu belirterek, “Yaptıklarını, kasa kasa parsel parsel hepsini duyduk. Daha önce burada oylar çalındı. Ben aslında şu hırsızlıklarından korkuyorum. Anaların ve çocukların barışı umudunu da çalarlar diye korkuyorum. Her şeye rağmen bu umudu çaldırtmayacağız onlara.” dedi.

Abdullah Öcalan ile PKK’nın kuruluşunda beraber olan ve 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde başlayan ölüm orucu sonucunda yaşamını yitiren Kemal Pir’in yeğeni Ziya Pir, şimdi HDP’nin Diyarbakır 7’inci sıra milletvekili adayı. Yıllardır Avrupa’da yaşayan Pir, seçmene en büyük vaadinin demokrasi, barış ve özgürlük olduğunu söyledi. Türkiye’de en büyük sorunun ‘demokratikleşememe’ olduğunu anlatan Pir, ülkenin artık bu sorunları geride bırakması gerektiğini anlattı.

“KÜRTLER AKP’NİN İŞBİRLİKÇİ OLDUĞUNU GÖRDÜ, TÜRKLER İSE HİSSEDİYOR”

HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oy oranından daha fazla oy alacağına inandığını anlatan Pir, Kobani olaylarında Kürtlerin her şeyin farkına vardıklarını dile getiriyor. Pir, “O dönemden sonra Kobani olayları yaşandı ve Suriye’ye gönderilen TIR’lar olayı ortaya çıktı. İnsanlar bunları kaydediyor, bir sosyal medya gerçeği var. İnsanlar çocuğum orada savaşıyor ve birileri o çetelere silah gönderiyor. Bu açıkça ortaya çıktı. O silahlarla çocuklarımız katlediliyor diyor. İnsanlar AKP hükümetine işbirlikçi olarak bakıyor ve o yüzden bölgede oy oranı düştü.” diye konuştu. Türklerin bir kısmının ise bunları gördüğünü, hissettiğini ancak kabullenmek istemediğini anlatan Pir, “Ben Türk'üm eşim Rizeli. İnsanlar farkına varıyor ve o konuda aydınlanmak istemiyor. Erdoğan’ın hala birinci döneminden kalma kredisi var onu kullanıyorlar. Adam yalan söylemiyor, o kadar yollar yaptı. Hırsızlık yapar mı o kötülüğü yapabilir mi deyip inanmak istemiyorlar ama hissediyorlar.” açıklamasında bulundu.

“EŞİM RİZELİ AİLECEK HDP’YE OY VERECEKLER”

Eşinin Recep Tayyip Erdoğan’ın hemşerisi olduğunu dile getiren Pir, eşinin HDP’ye oy verdiğini, ailesinin de çoğunun oyunu alacaklarını söylüyor. Pir, “Benim eşim oyunu HDP’ye verdi bile. Yurtdışı seçmen kütüğünden dolayı oyunu kullandı. İki sıfır öne geçtik. Abisi Amerika’dan gelmişti o da oyunu verdi ve 3-0 öne geçtik. Eşimin ailesinin çoğu bize oy veriyor.” diyor. Rizeli ailenin HDP’ye oy vermesinin kendisinden dolayı olmadığını, 17-25 Aralık’ta ortaya çıkanlardan dolayı insanların kafalarındaki soru işaretlerinden kaynakladığını hatırlatan Pir şöyle devam ediyor: “ Yaptıklarını, kasa kasa parsel parsel hepsini duyduk. Daha önce burada oylar çalındı. Ben aslında şu hırsızlıklarından korkuyorum, anaların ve çocukların gözünde bir barış umudu var. Her şeye rağmen bu umudu çaldırtmayacağız onlara.”

“TÜRKİYE’YE GETİRİLMEYE ÇALIŞILAN BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SURİYE’DE GÖRDÜK”

HDP’nin seçimlerden sonra başkanlık sistemi için AKP ile anlaşacağı yönündeki kaygıların yerinde olmadığını, başkanlık sistemini karşı olduklarının altını çizen Pir, sözlerini şöyle tamamladı: “ Başbakanlık sistemine partimiz de karşı ben de. Buraya gelecek başkanlık sistemini Suriye’de gördük. Ama bunu halka anlatamıyorlar. Türk usulü falan diyorlar. Türkiye’de kesinlikle başkanlık sistemi olmaz. Benim partim evet dese bile ben buna karşı çıkarım. İşbirliğine gelince biz AKP ile koalisyon filan yapmayız.”