Ramazan ayını ruhen ve bedenen arınma yani bir DETOKS AYI olarak düşünebiliriz.Dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni ile, düzenli uyku ile vücudumuz bu ayda zararlı fazlalıklarından arınarak kendini yeniler, mide-bağırsak sistemimiz rahatlar, alkol ve sigara alımı olmadığı için kanımız temizlenir, karaciğer kendini yeniler.

Ramazanın ilk günleri beslenme düzenindeki değişimden dolayı halsizlik,kabızlık, mide yanması, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi bir takım sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Ramazan ayında sağlıklı beslenme kadar vücutta yaşanan değişimler konusunda da bilinçli ve dikkatli olmamız gerekir. Oluşabilecek bu sorunların dengeli ve düzenli beslenme ile önüne geçebiliriz.

İFTARDA NE YEMELİYİZ; su veya Medine hurması ile orucunuzu açtıktan sonra ana yemeklere geçmeden önce 1 kase çorba yavaş yavaş tüketilmelidir, hatta mümkünse çorbadan sonra 10-15 dk ara verilip ardından ana yemeklere geçilmelidir. Ana yemek olarak ;

Izgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et, tavuk veya zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, kuru baklagilleri tercih etmeli ve bu yiyecekleri yoğurt, ayran, cacık, kefir, bol yeşillikli salata, birkaç dilim tam buğday/kepekli/çavdar ekmeği ile arada olmak üzere de ramazan pidesi ile tüketmeliyiz.

İFTARDAN SONRA NE YEMELİYİZ; Ağır hamur işleri, kızartma, kavurma, yağda kızartılmış şerbetli hamur tatlılarından uzak durmalıyız.Dinlenmiş bir mideyi yormamalıyız. Ağır tatlılar yerine ; taze veya kuru meyveler, sütlü hafif tatlılar (sütlaç, güllaç vs.) dondurma vs. tüketilmelidir. Bunların yanında da kan şekerinizi dengede tutmak için mutlaka ceviz,badem,fındık,fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketmekte fayda var.

GELELİM SAHURA;

Sahur, insanları oruca hazırlayan en önemli öğündür. Mutlaka uyanılması ve kan şekerinin dengede tutulması için, sahur yapılması gerekmektedir. İftarda ve sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (şarküteri ürünleri) vb. gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunlar daha fazla susamaya neden olacağı için oruç tutmamızı güçleştirecektir. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir.

Bunlar nelerdir;

Tam tahıllı ürünler

Tam tahıllı buğday ekmeği, çavdar veya kepek ekmeği

Süt ürünleri, (yoğurt, ayran, süt kefir, cacık vb.)

Yumurta

Ceviz, kavrulmamış fındık veya kavrulmamış badem, kuru meyveler

Menemen (yumurtalı, zeytinyağlı, soğanlı, biberli, domatesli, maydanozlu,mantarlı,ıspanaklı)

Şekersiz hoşaf veya komposto

Taze sebze ,yeşillik ve sulu meyvelerdir.

Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça, kurabiye, vb. gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız.

Hayırlı Ramazanlar….

Diyetisyen Hatice Karabayazıt

İletişim numarası; 0 546 656 00 91