Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 12 Mart pazar günü yapılacak YGS Sınavı öncesinde yapılan sınav kuralları değişikliklerini anlattı.

Rize’de il merkezi ile birlikte Çayeli ve Ardeşen ilçelerinde sınava girileceğini belirten Karaman "Rize merkezde 7 bin 231, Çayeli ilçesinde bin 524 ve Ardeşen ilçesinde de 3 bin 29 aday olmak üzere toplamda Rize’de 11 bin 784 aday sınava girecektir. Sınav Pazar günü saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecektir. ÖSYM Rize İl Sınav Koordinatörlüğü olarak adayların sınava herhangi bir problemle karşılaşmadan rahat bir şekilde girmeleri için bütün önlemleri almış bulunuyoruz. Bu konuda adayların ve ailelerinin herhangi bir endişeye kapılmalarına gerek yoktur. Rahat olsunlar" dedi.

Karaman, konuşmasında adaylara şu uyarılarda bulundu:

"Adaylar yanlarında Sınav Giriş Belgesi ile T.C. Kimlik Numarası yazılı ve fotoğrafları olan Nüfus Cüzdanı, geçerlilik süresi dolmamış pasaportlarını bulundurmalıdırlar. Kimlik kartlarını kaybetmiş veya yenilemek için müracaat etmiş olan adaylara Nüfus Müdürlükleri tarafından verilmiş olan “Geçici Kimlik Belgesi/Kimlik Kartı Talep Belgesi” de geçerlidir. Bu belge ile de adaylar sınava girebilirler. Pzar günü 07.00 ile 10.00 arasında İl Nüfus Müdürlüğü ile Çayeli ve Ardeşen İlçe Nüfus Müdürlükleri açık olacaktır. Sınav başlamadan bir saat önce adayların sınav salonlarına alınmasına başlanacağı için bütün adayların 09.00’da sınava girecekleri binada olmaları gerekmektedir. Bu sene önceki senelerden farklı bir uygulama var. Adaylar mağdur olmamaları için bu konuya özellikle dikkat etmelidirler. Önceden adaylar sınav başladıktan 15 dakika sonraya kadar sınav binasına alınıyorlardı. Bu sene ise sınav başlamasına 15 dakika kalana kadar adaylar sınav binasına alınacaklar. YGS saat 10.00’da başlayacak olduğu için adaylar 09.45’e kadar sınav binalarına alınacaklar. Sınav başladıktan sonra hiçbir aday, sınav binasına ve sınav salonuna alınmayacaktır. Adaylar sınav binasına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kolye, küpe, bilezik, kalem, silgi, kalemtraş vb. araçlarla gelmemelidirler. Bunlarla sınava girmelerine izin verilmeyecektir. Sınav başlamadan önce her adaya sınava gireceği salonda kurşun kalem, silgi, kalemtraş verilecektir. Adaylar sınav günü yanlarında sadece şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirler. Sınav başladıktan sonra adayların tuvalet, lavabo veya başka bir ihtiyaç için sınav salonundan dışarı çıkmaları yasak olduğu ve sınav salonundan dışarı çıkan adaylar tekrar sınava alınmayacağı için bu hususa özellikle dikkat edilmelidir."

Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Cumartesi günü 09.00 ile 17.00 arasında sınav yapılacak binaların açık olacağını kaydederek adayların mutlaka sınava girecekleri binayı ve salonu önceden görmelerini istedi.

Anne ve babalara da tavsiyelerde bulunan Karaman "çocuklarının bir yıllık emeğinin boşa gitmemesi için sınavdan önceki son iki günde daha bilinçli hareket etmelidirler. Çocuklarının farklı bir psikolojiye girmemeleri, telaşlı ve endişeli bir halde olmamaları için özen göstermelidirler. Kendileri çok heyecanlansalar ve kaygılansalar bile çocuklarına bu durumu hissettirmemeliler. Cumartesi akşamı çocuklarının her zamanki saatte yatmalarına, Pazar sabahı da sınavdan bir saat önce sınava girecekleri binada olacakları şekilde sabah kalkıp evlerinden ayrılmalarına dikkat etmelidirler. Adayın uykusunu tam olarak almış bir şekilde sınava dinç olarak gitmesi aday açısından çok önemlidir" şeklinde konuştu.