ABD'nin Chicago kentinde Rush Üniversitesi'nde yapılan açıklamaya göre günde 1 porsiyon ıspanak yemek beynin 11 yaş daha geç yaşlanmasını sağlıyor. Yapılan araştırmada 950 yaşlının yeme alışkanlıkları ve akli dengeleri 2 ila 10 yıl arasında değişen sürelerle incelenmiş. Yaş ortalaması 81 olan katılımcılar 19 teste katılarak 144 besin türü içinden hangilerini günlük yaşamlarında kullandıklarını açıklamış. Böylelikle test akıl sağlığı ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi inceleyerek şaşırtıcı bir sonuca ulaşmış.

Günde bir veya iki kez ıspanak, kıvırcık lahana, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketenlerin, bu tür sebzeleri tüketmeyenlere göre zihinsel çöküşlerinin daha fazla olduğu gözlenirken, egzersiz geçmişlerine bakıldığında bile sonucun değişmediği saptanmış.

Yeşil sebzeleri tüketen katılımcılar, tüketmeyenlere göre 11 yıl daha genç kalmış ve araştırmanın sonucunda, Alzheimer hastalığının önlenmesi açısından yeşil sebzelerin tüketilmesinin önemi ortaya çıkmıştır.