Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat edilen 14 yaşındaki bir çocuktan 3 kilo 600 gram ağırlığında tümör çıkartıldı.
Geçirdiği rahatsızlık sonrası OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen N.A.’nın yapılan tetkikinde böbrek tümörü olduğu saptandı. Böbrek büyümesiyle birlikte toplardamar içine kadar ilerleyen 3 kilo 600 gramlık böbrek tümörü kalp ve kan dolaşımının durdurulmasıyla çıkartılabildi. Başarılı bir operasyonla tümörü alınan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
“Zor bir ameliyat”
Ameliyat hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, "Hastamızın böbreğinde meydana gelen büyüme ve böbreğin tümörü toplardamar içerisine doğru sıkıştırması söz konusuydu. Normal şartlarda çocuk cerrahisi bölümü bu tümörü çıkartabilirdi ancak damarların içerisine doğru uzayan tümörü çıkartabilmek için tamamıyla kalp ve kan dolaşımını durdurmak gerekiyordu. Açık kalp ameliyatlarında kalp durdurulur ama dolaşım durdurulmaz. Dolaşım dışarıdaki bir makineye bağlı olarak çalıştırılır. Ama bu ameliyatta ise tüm dolaşımı durdurduk. Yaklaşık yarım saat civarında hiç dolaşım olmadı. Ondan sonra tekrar dolaşım başlatıldı. Kan ısıtıldı ve kalp tekrar çalıştırılmaya başlandı. Ameliyat bu şekilde devam ettirildi. Bu ameliyat zor bir ameliyattır ve her yerde yapılabilen bir ameliyat değil. Hastamız şu anda iyi durumda. Fakat tedavileri devam ediyor" dedi.