İzmir’de kalça çıkığıyla doğan ve 2 günlükken tanı konulan minik Nehir’e 3 aylıkken cerrahi müdahale yapıldı ve sakat kalması önlendi.

İzmir’de sol kalça çıkığı ile doğan Nehir bebeğe henüz 2 günlükken tanı konuldu. Çift ara bez uygulamasıyla düzelmeyen yüzde 10’luk gruba giren Nehir’e 3 aylıkken cerrahi müdahale yapıldı. Özel sektörde çalışan Öykü Çelik (35) ile Ali Çelik’in kızları Nehir, 20 Mart 2017’de doğdu. Çelik çifti minik Nehir’i doğumun ertesi günü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süreyya Paksoy’a muayeneye götürdü. Uzm. Dr. Paksoy, Nehir bebeğin sol kalçasının çıkık olduğunu tespit etti, tedavi için bebeği Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Akel’e yönlendirdi. Tanı ve tedavide geç kalınmasının “sakatlıkla” sonuçlandığı kalça çıkığı ile doğan Nehir’in hem şanssız hem de şanslı bir bebek olduğunu belirten Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Akel, “Nehir, nadir gördüğümüz, doğuştan hemen sonra kalçanın çıkık olduğu hasta grubunda. Bu bir şansızlık. Genelde böyle hastaların yüzde 90’ı toparlanır. Ancak Nehir’de bir ayı geçtikten sonra hala kalça yerine oturmuyor ve çıkmaya devam ediyordu. Çift ara bez uygulamasıyla düzelmeyip yüzde 10’luk dilime girmişti. Şanslıydık çünkü 2 günlükken çocuk doktorumuz bu durumu fark etti ve hemen takibe aldık. Üç ayı geçince Nehir’e 2 santimetrelik çok küçük bir kesikten, çok fazla dokuya zarar vermeden kalçayı yerine oturtucu işlemimizi yaptık. Ameliyat ve alçı tedavisi ile kalçası sağlıklı bir şekilde yerine getirildi. Alçı sonrası özel bir cihaza geçildi. İşler yolunda gidiyor. Yürüme çağı geldiğinde bu cihazdan da kurtarıp sağlıklı yaşıtları arasında oynamaya göndereceğiz” dedi.

Kalça çıkığının doğumsal yerine gelişimsel olarak adlandırılmasının daha doğru olduğunu belirten Uzm. Dr. Paksoy da şu uyarılarda bulundu:

“İlerleyen aylarda da ortaya çıkabiliyor. O nedenle çocuk hekiminin bebeklerin aylık kontrollerinde her defasında kalça muayenesi yapması önemli. 2 aylıkken ultrason yapılmalı. Kalça çıkığı tedavi edilmezse çocuk sakat kalabilir, aksayarak yürür. Bu durum hem çocuğun spor aktiviteleri yapmasını zorlaştırır, hem de psikolojisini bozar.”

“İlk adımlarını görmeyi bekliyoruz”

Öte yandan, anne Çelik de çok zor bir süreç yaşadıklarını anlatarak, “İlk duyduğumda çok üzüldüm. Daha iki günlükken, bebeğinizin sevincini yaşarken böyle üzücü bir haber alıyorsunuz ve küçük meleğinize bunu yakıştıramıyorsunuz. Sonucun iyi olacağını düşünerek hem çocuk hem ortopedi doktorumuza güvendik, olumlu zamanlamayla müdahale edildi, şu an çok mutluyum. Her normal bebek gibi Nehir de bebekliğini yaşamaya devam ediyor. Sadece aplikasyon cihazı ve alçının verdiği belirli kısıtlamalarla bebekliğini yaşadı. Ama sıkıntımız yok. En çok onun ilk adımlarını görmeyi bekliyoruz. Çok mutlu olacağız o zaman” ifadelerini kullandı.