Zononguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, Türkiye'de 10 milyon ile 20 milyon arasında kişide henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun bulunduğunu, bunların yüzde 5, yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacağını söyledi.

Dr. Külekçi Uğur, toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlandığını hatırlattı. Veremin kalıtımsal olmadığını ve solunum yoluyla bulaştığını ifade eden Dr. Külekçi Uğur, yiyecek, içecek, giyecek, ortak kullanılan eşya ve cinsel temas yoluyla bulaşmadığını belirtti. İlaçlarını düzenli kullanan hastanın da bulaştırıcı olmadığını vurgulayan Dr. Külekçi Uğur, hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı:

"Verem hastalığında korunma yollarının bilinmesi ve korunma yollarına dikkat edilmesi çok önemlidir. En önemli korunma yolu verem aşısıdır. Yeni doğan bebeklere ilk iki ay içerisinde mutlaka verem aşısı yaptırılmalıdır. Aksırma ve öksürme sırasında ağzın kapatılması ve odaların havalandırılması solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmada en basit ve en etkili yoldur. Ayrıca verem mikrobundan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek, sigaradan uzak durmak, karanlık, rutubetli ve güneş ışığının olmadığı ortamlarda bulunmamak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir."

Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan hastalığın, düzenli ilaç kullanıldığında yüzde yüz iyileştiğini söyledi.