Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi (CDC) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Fonu (UNICEF) gibi kuruluşlarının katkıları ve 1988 yılında 41. Dünya Sağlık Asamblesi'nde alınan kararla Polio Eradikasyon Programı (PEP) başlatılmıştır.

Bu programla polio virüsünü dünyadan yok etmek amaçlanmıştır.

Bu amaç doğrultusunda;

Rutin aşılama hizmetlerinin geliştirilmesi ve aşılama oranlarının her bölgede %90'nın üzerine çıkarılarak devam ettirilmesi,

Rutin aşılama çalışmalarına ek olarak Ulusal Aşı Günleri düzenlenmesi,

Akut flask paralizi (AFP) ve vahşi poliovirüs sürveyansının sağlanması,

Gerek görülen yerlerde Mopping-up (kapı kapı dolaşarak) aşılamaları düzenlenmesi gibi çalışmalar 1989 yılından beri ülkemizde yapılmaktadır.

Sonuç olarak; 2002 yılında ülkemiz poliodan arındırılmış bölge sertifikasını almıştır. Bununla birlikte ülkemiz importasyon riski altında olduğundan yüksek aşılama hızlarının sürdürülmesi, AFP sürveyans göstergelerinde hedeflere ulaşılması, gerekli durumlarda destek aşılama çalışmalarının yapılması son derece önemlidir.

Yoğun nüfus hareketleri nedeniyle ülkemiz de importasyon riski altındadır. Bu riski ortadan kaldırmak amacıyla Sağlık Bakanlığımız 23-29 Aralık 2013 tarihlerinde, aralarında Kahramanmaraş ilimizin de bulunduğu 11 ilde Mopping-up (kapı kapı dolaşarak) aşılama çalışması kararını almıştır.

BU KARAR DOĞRULTUSUNDA İLİMİZDE GÖREV YAPAN TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİNDEKİ SAĞLIK PESONELLERİMİZ, SAĞLIK EVLERİNDEKİ SAĞLIK PERSONELLERİMİZ, AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİMİZDEKİ AİLE SAĞLIĞI ELAMANLARIMIZ İLE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİMİZ TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLEN SAĞLIK PERSONELLERİ İLE GÖNÜLLÜ AİLE HEKİMLERİMİZDEN OLUŞTURULAN VE 448 KİŞİDEN OLUŞAN BU SAĞLIK EKİBİMİZ İLE 0-59 AYLIK YAKLAŞIK 122.017 ÇOCUĞUMUZU AŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ.

İKİ DAMLA AŞI OLMASIN GÖZYAŞI diyerek bu aşı kampanyasında Halkımızdan Sağlık Personellerimize yardımcı olmalarını bekliyoruz.