31 yaşındaki Nagihan Dirican, robotik cerrahi ile obezite ameliyatı sonrası 75 kilo vererek yıllardır istediği bebek hayaline kavuştu. Ameliyattan 16 ay sonra gittiği doktor kontrolünde 2 aylık hamile olduğunu öğrenen Dirican’ın 8 yıllık bebek hasreti sona erdi.
Yıllardır obezite ile mücadele eden Nagihan Dirican, robotik cerrahi ile obezite ameliyatının ardından 138 kilodan 63 kilograma düştü. 31 yaşındaki genç kadın 75 kilo verince 8 yıllık bebek hasreti de sona erdi. 8 yıl boyunca defalarca tüp bebek tedavisi uygulanan Dirican, ameliyattan 16 ay sonra doktora gittiğinde 2 aylık hamile olduğunu öğrendi. Aldığı haber karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Dirican, hem sağlığına kavuştu hem de annelik sevinci yaşadı.
Başvurduğu doktorların kilo problemi nedeniyle hamile kalamadığını söylediğini belirten Nagihan Dirican,"Evlendiğimde 56 kiloydum. Hamile kaldım ve doğum yaptığımda 98 kiloya kadar ulaşmıştım. Daha sonrasında da giderek kilo almaya başladım. 138 kiloya kadar ulaştım. Defalarca diyet yapmama rağmen 5-6 kilo dışında kilo veremiyordum. Üstelik diyet sonrası daha fazla kilo alıyordum. İlk çocuğum 10 yaşına basmıştı, ikinci bebeği istiyordum ama hamile kalamıyordum. 8 yıl bebeğim olmasını bekledim. Başvurduğum doktorlar kilodan dolayı olmadığını söylüyordu.Tek çaremin obezite ameliyatı olduğunu düşündüm. Ameliyat sayesinde tam 75 kilo verdim. Asıl sürprizi ise ameliyattan 16 ay sonra başvurduğum doktorum 2 aylık hamilesiniz deyince yaşadım’’ dedi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, Nagihan Dirican’ın kendilerine başvurduğunda aşırı kilosundan dolayı ikinci bebeği istemelerine rağmen hamile kalamamaktan yakındığını söyledi. Bedirli, ”Yapılan tetkiklerinde yumurtalıklarda yağlanma ve çok sayıda kist tespit edilen hastaya çocuk sahibi olmak için tüp bebek girişiminde bulunulmuş. Aşırı kilolu olduğu dönemde mevcut olan adet düzensizlikleri vardı, obezite ameliyatından 4-5 ay sonra ortadan kalktı. İkinci çocuğu olması ile ilgili hiç umudu kalmayan Nagihan Dirican 5 aylık hamile. Hastaya robotik cerrahi ile gastrik bypass ameliyatı yapıldı. Hastanın vücut kitle indeksine göre daha uygun ameliyatın gastrik bypass olduğunu anlattım. Ameliyatın nasıl yapıldığını, etki mekanizmalarını detaylı olarak izah ettim. Görüşme sonrası ameliyatı kabul eden hastanın ameliyat öncesi hazırlıkları tamamlandı. Hastaya Şubat 2015’de gastrik bypass ameliyatı yaptık. Ameliyattan sonraki altıncı ayda 63 kiloya inen hasta, bu sürede 75 kilo verdi” dedi.

"Robotik cerrahi obezite ameliyatlarında dönüm noktası oldu"
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, günümüz için morbid obezitenin uzun dönemli tedavisinde cerrahi yöntemlerin en etkili yaklaşımlar olduğunu ifade etti. Bedirli, "Bu nedenle diyet ve egzersiz yöntemleriyle kilo vermede başarısız olan ve vücut kitle indeksi 40’dan fazla olan hastalara obezite ameliyatları uygulamaktayız. Robotik cerrahinin sunmuş olduğu ileri teknoloji sayesinde yapılan ameliyatların sonuçlarının dikkat çekici olduğunu görüyoruz. Robotik cerrahide kullanmakta olduğumuz robotik kollar, bilek kontrollü, ergonomik ve titremeyi ortadan kaldırmakta, cerraha hareket özgürlüğü sağlamaktadır. Üç boyutlu robotik kamera derinlik hissi kaybını önleyerek ve daha fazla büyütme sağlayarak, cerraha ellerinin hastanın vücudunun içerisinde duygusu uyandırıyor. Robotik obezite ameliyatlarında robot kontrollü zımba makineleri önemli bir teknolojik gelişmedir” ifadelerini kullandı.