Kahramanmaraş Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Melike Yavuz, kentte, Suriye, Afganistan ve Nijerya uyruklu 7 bin kişinin aşılandığını söyledi.

Yavuz, İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen Aşı Haftası açılış etkinliğinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ)  bu yılki aşı haftasının ana mesajının 'Sağlıklı bir gelecek için aşılan: Öğren, Gözden Geçir, Korun' olarak belirlendiğini belirtti.

Yapılan aşılama çalışmalarıyla insan vücuduna etkinliği zayıflatılmış enfeksiyon ajanları verdiklerini aktaran Yavuz,  bu ajanların insanları hastalandırmadığını ve bağışıklık sistemini tetikleyerek direnç kazanmasını sağladığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Aşıyla toplumdaki yaygın kanının aksine insan vücuduna mikrop verilip hastalanması ve bağışıklık kazanması sağlanmıyor. Bir kere bu yanlışı düzeltmek gerekiyor etkinliği azaltılmış mikroplar vererek hastalanmadan bağışıklık kazanmasını sağlıyoruz. Ülkemizde 1985 yılından bu yana DSÖ'nün desteğiyle yürütülen aşılama çalışmaları sayesinde yaklaşık 3 milyon kadar  gerçekleşecek ölüm engellendi."

Aşılama çalışmasını çok önemsediklerini dile getiren Yavuz, yapılan çalışmalar sayesinde bölgede yok edilen bazı hastalıkların Ortadoğu'da yaşanan savaşlar nedeniyle aşılanma hizmetlerinin aksamasından kaynaklı olarak yeniden ortaya çıktığını savunarak şöyle konuştu:

"Kasım ayının son haftasında çoğunluğu Suriyeli, Afgan ve Nijer vatandaşları olan yaklaşık 7 bin civarında bir aşılama yaptık. Aralık ayının son haftasında ise il genelindeki 5 yaş altı tüm çocuklarımızı aşılamaya çalıştık oldukça başarılı bir çalışma sonucu 5 yaş hedefimizin yüzde 95'ini geçmeyi başardık. Nisan ayının ilk haftasında ise çadır kent ve şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyeli çocuklara yönelik başlatılan polyo aşı kampanyası ile 6 bin 428 çocuğumuzun polyo aşısını yaptık."

- "Erişkinler çocuklarına yaptırdıkları aşıları kendisi yaptırmıyor"

Yetişkinlerin çocuklarına aşı yaptırdıkları halde kendilerine yaptırmak konusunda tereddüt etmelerinin cevaplanması gereken önemli bir soru olduğuna işaret eden Yavuz, yapılan kampanyalar ve rutin hizmetlerle yok edilmiş bir çok hastalığın tekrar Türkiye'ye girmesini engellemek olduğunu belirterek, bu yılki aşı haftasının önemli mesajlarından en önemlisinin erişkinlerinde aşılanması olduğu ifadelerini kullandı.