Yeni yılın karşılandığı yılbaşına Milli Piyango çekilişinde verilen yüksek meblağlı ikramiyeler damgasını vuruyor. Böyle büyük bir ikramiyeyi kazanan bireylerin yaşadığı durum psikolojik şok olarak değerlendiriliyor. Önemli ve hayat değiştiren kararlar vermeden önce bu şok evresinin atlatılmasının büyük önem taşıdığını belirten Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, ilk birkaç ay ikramiyeye dokunmamanın iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor.

Beyinde mutluluk hormonu olarak da bilinen dopamin salınımının yoğunlaşmasına sebebiyet veren yüklü ikramiye, bir coşkunluk hali yaratıyor. Bu hormonun salınımı çok uzun sürmediği için, bu coşkunluk halini yerini depresyona ve isteksizliğe bırakabiliyor.

Kendinize zaman ayırın

 ABD'de yapılan bir araştırma büyük ikramiye kazanan kişilerin sonrasında mutlu olmadıkları yönünde bulgular sunarken, İngiltere'de yapılan başka bir araştırmada, büyük ikramiye kazanan kişilerin hayatlarına daha sağlıklı bir psikoloji ile devam ettiği belirtiliyor.

 Kazanan kişilerin şok etkisi yaratması muhtemel olan böyle bir haberi sindirmeye öncelik vermeleri gerektiğini belirten Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, piyango kazanan kişilere gerçekten ne istediklerini anlamak, parayı hangi amaçla ve nasıl kullanacaklarına karar vermek için, sakinleşmeyi beklemelerini ve kendilerine zaman ayırmalarını öneriyor.