Almanya'da hastanelerde sağlık personeline karşı saldırı vakalarında artış gözleniyor. Özellikle acil servislerde uyuşturucu maddelerinin etkisi, servislerde bekleme süresinin uzun olması ve bazı hastaların durumunun ağırlığına göre öne alınmasının bekleyen diğer hastalar tarafından anlaşılamaması yüzünden saldırılar yaşanıyor. Bazı hastaneler bu yüzden özel güvenlik elemanları çalıştırmaya başladı.

Almanya'da hastanelerde sağlık personeline yönelik saldırılar artıyor. Edinilen bilgilere göre özellikle hastanelerin acil servislerinde sağlık personeline karşı yapılan saldırılar eksik olmuyor. Nürnberg'deki Klinikum hastanesinden başhekim Günter Niklewski bu durumu, “Artık doktorların beyaz önlüğü de saldırılardan korumuyor.” şeklinde özetliyor. Saldırı olaylarının artması karşısında söz konusu hastanenin acil servis bölümüne ve saldırıların yaşandığı ilgili bölümler de özel güvenlik elemanları görevlendirilmiş durumda.

Günter Niklewski yaşanan saldırıların nedeni olarak ise toplumda genel bir yozlaşma ve kabalaşma gözlendiğini söylüyor. Günter Niklewski hastanelerde sağlık personeline karşı tehditler yapıldığını, hakaretler edildiğini, cinsel saldırıdan tükürme ve mobilyaların tahrip edilmesine kadar her türlü saldırının yaşandığını kaydediyor. Saldırılarda yeni çıkan uyuşturucu türlerinin de (Designerdrogen) önemli rol oynadığı belirtiliyor. Bu tür uyuşturucuları kullananların kendini tehdit altında hissettiğini ve saldırıya geçtiğini kaydediliyor. Hastanelerde saldırılara yol açan başka bir faktör ise acil servislerde bekleme süresinin uzun olması ve bazı hastaların durumunun ağırlığına göre öne alınmasının bekleyen diğer hastalar tarafından anlaşılamaması. Hastanelerin acil servislerin personel yetersizliği nedeniyle bekleme süresinin uzun olmasının ve personelin hastalarla çoğu zaman yalnız kalmasının de risk faktörleri arasında yer alığına dikkat çekiliyor.

AİLE DOKTORLARI DA ŞİKAYETÇİ

Berufsgenossenschaft für Gesundheitsdienst und Wohlfahrtspflege (BGW) tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırmada ise personelin yüzde 80'i saldırıya uğradığını, yüzde 56'sı ise bu saldırının fiili saldırı olduğunu ifade etmişti. Araştırmaya katılan personelin neredeyse tamamı ayrıca son yıllarda saldırıların arttığını ifade etti. Ancak şiddet sadece hastanelerde görünmüyor. Aile doktorları da hastaların şiddetine maruz kalabiliyor Münih Teknik Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre ev doktorlarının beşte biri şiddete maruz kaldığını ifade ediyor. Buna göre ev doktorlarının yüzde 11'ı yılda en az bir defa ağır saldırıya maruz kalıyor, yüzde 23'ü ise meslek hayatında böyle bir saldırıyı yaşıyor. Araştırmacılar ağır saldırı olarak ağır küfür, fiili saldırı ve cinsel tacizi sayıyor.