Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde hareketli yaşam ve obezite ile mücadele için yürüyüş yapıldı.
Afşin ilçesinde toplum sağlığı merkezinde yapılan yürüyüşe 7'den 70'e herkes eşlik etti. Sağlıklı beslenme ile hareketli yaşam kapsamında sloganların yer aldığı afişler taşınılarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

Afşin’de ilk defa toplu olarak yürüyüş yapıldığını belirten Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Bölümü Hemşiresi Melike Erol herkesin her gün mutlaka yürümesi gerektiğini belirtti. Erol, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın ortak risk faktörlerinden birinin fiziksel hareketsizlik olduğunu ifade ederek, "Fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almakla birlikte obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Bu yüzden fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplum sağlığının korunması açısından önem arz ettiğinden, toplum tabanlı bir yaklaşım gerektirmektedir. Çağımızın hastalığı obezitenin önlenmesinde sağlıklı beslenme kadar düzenli egzersiz yapmakta önemlidir." dedi.

En iyi ve kolay egzersizin yürüyüş olduğunu belirten Erol, günlük 45 dakika orta hızda yapılan egzersiz pek çok kronik hastalıkların oluşum riskini azaltmakla birlikte, ideal kiloya ulaşmada ya da kiloyu korumada, metabolik hızı attırmakta, stres ve depresyondan uzaklaştırma gibi pek çok faydasını olduğunu belirtti.

Toplumda özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersiz olan yürüyüşün önemini vurgulamak, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumumuzu düzenli fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmek amacıyla yürüyüşe katıldıklarını belirten Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, Sağlık Bakanlığınca Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam sloganıyla yürüyüşler yapılmaya başlandığını belirtti. Herkes kendi yürüyüşünü hesap etmesi için hareketmatik dağıtıldığını belirten Yener, günde ya 3 km veya 5 bin adım yürümenin sağlık açısından ilaç olduğunu belirtti. Bu yürüyüşlerdeki amacın personellerin fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak kadar halkın da düzenli fiziksel aktivite yapması konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Coşkun, "Az ye, spor yap, hayat felsefesi bu olmalı." dedi.

İlçe merkezinden başlayan ve yaklaşık 3 km yapılan yürüyüşe İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Halk Sağlığı İl Müdürü Ahmet Yener, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahir Turan daire amirleri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.