Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, balık, sebze ve meyve tüketimiyle Alzheimer hastalığının hastalığın başlaması ve ilerlemesinin yavaşlayacağını açıkladı.
Egzersiz yapmanın, düzenli ve dengeli beslenmenin, alkol ve sigara kullanımından uzak durmanın, zihni aktif tutmanın ve sosyalleşmenin hafıza kaybına yol açan Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri olduğunu belirten Dr. Öner Nergiz, “Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır” dedi.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olup bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer’ın günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı olduğuna değinen Nergiz, “Hastalığın oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir” diye konuştu.
Alzheimer hastalığının genellikle ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu vurgulayan Dr. Nergiz, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme ve depresyonun diğer belirtiler arasında olduğunu söyledi.