Diyarbakır’da amcasının verdiği böbrekle hayata tutunan genç kadın, evlendikten 2 yıl sonra dünyaya getirdiği erkek çocuğuna kendisini tedavi eden doktorun ismini koydu.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Böbrek Nakli Merkezi’ne 6 Eylül 2012’de böbrek yetmezliği rahatsızlığıyla başvuran 20 yaşındaki Mensure Kirici, tedavi olmaya başladı. Zor bir süreçten geçen Kirici için doktorlar uygun böbrek aramaya başladı. Babasının böbreğinin zayıf gelmesi üzerine bu kez amcası devreye girerek yeğenine böbreğini verdi. Ameliyat olduktan sonra hayatına devam eden Kirici, eşiyle çocuk sahibi olmaya karar verdi. Tedavisi devam eden Kirici eşiyle beraber hastaneye gelerek durumu doktorlarına anlattı. Genç kadın, doktor kontrolünde çok zor bir süreç atlatarak sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Kirici eşiyle beraber dünyaya gelen çocuğuna tedavi süreci boyunca her an müdahaleye hazırda bulunan hastanenin nakil merkezi sorumlusu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu’nun ‘Ali Kemal’ ismini koydu.
Nakil merkezi sorumlusu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, ekibi adına çok mutlu olduğunu ve hastanın 2012 yılında kronik böbrek yetmezliğiyle müracaatta bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadiroğlu, "Canlı dönerden nakli gerçekleşti. Belli bir tedavi sürecinden sonra hastamız gebe kalmak istedi. Bu süreci başlattık. Daha sonra hastamız geçen hafta sezaryen doğum yaptı. Kronik böbrek yetmezliği bu hastalar için yaşamın bittiği bir kader durumu değildir. Böbrek nakli gibi son derece güzel ve konforlu tedavi modelitesi vardır. Bununla beraber hastalar normal yaşamlarına devam ediyorlar" dedi.
"Ailem karşı geldi ama ben inat ettim"
Eşine tedavi süresinde yardım eden Ümit Kirici ise, ilk görüştükleri andan itibaren eşinin böbrek nakli ameliyatı geçirdiğini kendisine söylediğini belirterek, "Böbrek rahatsızlığı dışında bir sıkıntısı olmadığını söylemişti. Ben de taktiri ilahi dedim. Kimin başına ne gelecek kimse bilmez. Allah ne kadar ömür verirse biz de bunu yaşarız. Aileme durumu anlattım. Görücü usulü ile konuştuk ve anlaştık. Sonra ailem sordu herhangi bir sıkıntısı var mı diye? Ben de ameliyat geçirdiğini söyledim. Ailem sonra böbrek ameliyatı geçiren bir insanın yarım olduğunu söyledi. Elinden bir şey gelmez ve annelik görevini yapamaz dediler. Pişman olacağımı söylediler ancak ben Allah’ın önümüze çıkaracakları şeylerle yaşamak istedim. Ailemin tepkileri devam etti. Düğün gününe kadar gelmemeye karar verdiler. Gelip engel olmaya çalıştılar. Ben inat ettim. Son dakika düğüne geldiler. Düğünde tepkileri oldu bize bizim davetiyelerimiz çöplerde çıkıyordu” diye konuştu.
“Her insan böbrek nakli olabilir. Kimse umutsuzluğa kapılmasın anne olamam diye”
Böbrek ameliyatı olan ve ardından 2 yıl sonra bir erkek çocuk dünyaya getiren Mensure Kirici da, ailesinin eşini çok sevdiğini ve evliliğe ikna olduğunu anlattı. Kirici, "Gerçekten mutlu oldum. Ailem hiç izin vermedi onu bırakmama. Doktorlarımın sayesinde oldu bunlar. Kimse umutsuzluğa kapılmasın anne olamam diye. Her insan böbrek nakli olabilir. Önemli olan alıcıdır verici normal hayatına devam ediyor” şeklinde konuştu.