Antalya’da, 112 motosikletli ambulans personelinin 40 derecelik sıcaklıktaki hayat kurtaran eğitimi takdir topladı.
Sağlık Bakanlığı tarafından, vakalarda ilk müdahalede kullanılmak amacıyla hayata geçirilen özel donanımlı 112 motosikletli ambulans sürücüleri, Antalya’da 40 derecelik sıcaklıkta eğitim yapıyor. Üzerlerindeki kıyafetlerle 50-55 dereceyi bulan sıcaklıkta eğitim alan paramedik sürücüleri parkuru en kısa sürede ve hatasız şekilde tamamlamayı hedefliyor.
Türkiye’nin en önemli motosikletli 112 Acil Sağlık ekipleri arasında yer alan Antalya ekibi, bir taraftan yeni katılan personelin eğitimine devam ederken, diğer taraftan başvuru yapan diğer illerin ekiplerinin eğitimini gerçekleştiriyor. 112 motosikletli ambulans sürücüleri, trafiğe kapalı alanda özel olarak hazırlanan zorlu parkurda, 10 gün boyunca 90 saat sürüş, 6 saat teorik eğitim aldı. Muğla, Bolu, Kırıkkale ve Trabzon 112 motosikletli ambulans sürücülerinin ardından Van 112 motosikletli sağlık ekipleri de eğitimlerini başarıyla tamamladı. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Başhekimliğine bağlı Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri eğitmeni paramedik Sezer Saykal tarafından verilen eğitimler askeri eğitimi aratmıyor. Öğlen başlayan sürüş eğitimleri, sürücülerin herhangi bir yaralanmadan korunmak amacıyla giydikleri kıyafet ve motosiklet sıcaklığıyla 50-55 derecelik sıcaklığa ulaşıyor. Hız, manevra, denge, dönüş teknikleri üzerinde eğitim alan paramedik motosiklet sürücüleri hata yaptıklarında ise şınavla cezalandırılıyor.
"Başvuru yapan her ilin ekibine eğitim veriliyor"
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü 112 Başhekimliğine bağlı Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri eğitmeni paramedik Sezer Saykal, trafiğe kapalı alanda motosiklet sürüş eğitimleri verdiklerini söyledi.
Motosikletli acil sağlık ekiplerinin ambulansların ulaşamadığı ve hızlı ulaşılması gereken durumlarda tüm vakalara müdahale etmek amacıyla kurulduğunun altını çizen Saykal, "Her türlü travma ve medikal vakalara müdahale edebiliyoruz. Antalya’da 2009 yılında kuruldu ama 2011 yılından itibaren 12 ay kesintisiz sağlık hizmeti veriyoruz. Antalya ekibi olarak, Muğla ve ilçelerine, Bolu, Kırıkkale, Trabzon motosikletli acil sağlık ekiplerine sürüş ve teknik eğitimler verdik. Motosikletle göreve başlamadan ekipleri, temel, ileri ve güvenli sürüş eğitimlerini tamamlayan arkadaşlarımız göreve hazırlıyoruz" dedi.
"55 derece sıcaklığı hissediyoruz"
Güvenlik açısından motosiklette kendi güvenliklerini de sağlayacak kıyafetler giydiklerini vurgulayan Saykal, "90 saat sürüş, 6 saat de teorik eğitim verdik. İki motosikletle 7 personelimiz eğitim alıyor. Hata yapan arkadaşlarımız için küçük cezalar uygulayabiliyoruz. Tabi ki bunların amacı arkadaşlarımızın kondisyonunu arttırmaktır. Antalya’nın sıcağı şartlarımızı zorluyor. Öğle sıcağında, üzerimizde kıyafetlerle birlikte 50-55 derece sıcaklığı hissediyoruz. Asfaltın ve motosikletin sıcaklığı, nemle birlikte bir hayli zorlanıyoruz. Arkadaşlarımız büyük fedakarlık gösteriyorlar" ifadelerini kaydetti.
Saykal, zor şartlarda eğitimini tamamlayan arkadaşlarının kendi illerinde daha iyi bir sürüş tekniği sergileyeceklerinin altını çizdi.
"Van’dan eğitime geldiler"
Van 112 Motosikletli sağlık ekibinde görev yapmaya başlayan Muammer Direk, eğitim almak amacıyla Antalya’ya geldiğini söyledi.
Başarılı bir eğitim geçirdiklerini aktaran Direk, "Hatalarımızı öğrendik, eksik olduğumuz noktaları tamamladık. Van’da yaz döneminde motosikletli sağlık ekipleri görevde oluyor. Turistik bölgelerin de etkisiyle kent merkezinde yaz döneminde vaka sayısı artıyor. Motosiklet ile biz kısa sürede vakaya ulaşıyor ve ilk müdahaleyi yapıyoruz" dedi.
"Nem ve sıcak zorladı"
Antalya’da 42 dereceyi bulan bir sıcakta eğitim aldıklarını kaydeden Direk, "Van’ın gündüz sıcaklığına Antalya’da ancak akşam ulaşılabiliyor. Nem ve sıcak bizi eğitimlerde zorladı. Eğitimimizi tamamladık. İnşallah her şey daha güzel olur" ifadelerine yer verdi.