Kalp ve kronik göğüs hastaları, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi bünyesinde bulunan Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nin sunduğu gelişmiş hizmetlerle sağlıklı kardiyorespiratuvar destekli solunum egzersizi ve aktivitesi yapabilecek.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı altında 2014 yılı Ağustos ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk olma özelliği ile dünya standartlarına paralel olarak kurulan ve hizmete giren Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi, hizmet yelpazesini genişleterek hastalara gelişmiş kardiyopulmoner rehabilitasyon hizmeti sunmaya devam ediyor. Kalp, damar ve göğüs hastalarının maksimal fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması amacı ile uygulanan işlemleri sağlayan Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde her hastanın bireysel egzersiz kapasitesi ve riskleri saptanarak, elde edilen verilerden her hastaya ayrı ayrı bireysel solunum egzersiz reçetesi çiziliyor. Çizilen solunum egzersiz reçetesi yine bu sistemlerde uygulanarak hastalar kardiyopulmoner rehabilitasyon programına alınıyor.
Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Uygulanan Hastalar
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlusu Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde sunulan hizmetlerden hem ilgili alandaki klinik doktorlarının hem de hastalarının faydalanmakta olduğunu söyleyerek ünitede sunulan hizmetleri anlattılar. Prof. Dr. Finn Rasmussen, kardiyopulmoner hastalık risk faktörlerine sahip bireylerin (ileri yaş, obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi, diabetes mellitus, sigara içimi, sedanter yaşam, menopoz), kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronşial astım, kistik fibrozis, intertisyal akciğer hastalıkları, bronşektazi, göğüs duvarı hastalıkları ve uykuda solunum bozuklukları, nöromusküler hastalıklar ve kanser hastalığı olan kişilerin, geriatrik (yaşlı-75 ve üstü) bireylerin, stabil angina pektoris, miyokard infarktüsü, revaskülarizasyon uygulamaları geçirmiş kişilerin, tanısı konmuş ve efor kapasitesini sınırlayan diğer kardiak hastalıklara sahip bireyler ile akciğer, kalp ve abdominal cerrahi uygulanan kişilerin yararlanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Finn Rasmussen, “Yenilikçi programlarla hastaların hızla iyileşmesini sağlayacak projeler geliştirmek istiyoruz” diyerek belirtilen hastalıklara yönelik özel kardiyopulmoner rehabilitasyon programı hazırlanıp uygulamakta olduğunu söyledi. Rasmussen, “Söz konusu programlar oluşturulurken uluslararası standartları göz önüne alıyor ve sürekli gelişmeleri takip ederek en iyi, en yeni uygulamaları dünya ile aynı anda uygulamaya koymak için yenilikçi projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu projeler ile dünya standartlarına da katkı sağlamayı istiyoruz. Aynı zamanda hastaların iyileşme sürecini hızlandıracak yeni uygulamalara da yer veriyoruz” dedi.
“Hastalar İhtiyaçlarına Göre Solunum Terapisi ve Kardiyopulmoner Egersiz Programları Konusunda Bilgilendiriliyor”
Kardiyopumoner Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlusu Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş ise, kardiyopulmoner rehabilitasyon programına dahil edilen hastaların uygulama öncesi ilgili alan doktoru (örneğin göğüs hastalıkları uzmanı, kalp damar cerrahisi uzmanı, kardiyoloji uzmanı, vs) tarafından değerlendirilerek, tedavi süresi boyunca işbirliği içerisinde çalıştıklarını dile getirdi. Uzm. Fzt. Çakartaş, “Hastalar detaylı bir şekilde değerlendirildikten sonra ihtiyaçlarına göre; kardiyorespiratuar sistem, risk faktörleri, testler, ilaçlar ve diet konusunda bilgilendirme, stres azaltma ve gevşeme teknikleri, egzersizlerin yararları konusunda bilgilendirme, bronşial drenaj teknikleri, havayolu temizlemesine yardımcı aletlerin eğitimi, solunum egzersizleri, orofarengeal egzersizler, gevşeme teknikleri, nefes darlığı ile başa çıkma teknikleri, günlük yaşam aktiviteleri sırasında enerji koruma teknikleri uygulamaları yapılıyor” diye konuştu.
Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş, programın hastaların ihtiyaçlarına göre bireysel veya grup olarak multidisipliner ekip ile düzenlenmekte olduğunun altını çizdi.
Yeni Solunum Rehabilitasyon Programları Geliştirildi
YDÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ile Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Programı alanında uzmanlığını tamamlamış ve halen bu alanda doktora eğitimine devam etmekte olan Uzman Fizyoterapist Şahveren Çakartaş’ın yürütücülüğünü yaptıkları ve YDÜ Center of Exelence Araştırma Fonu tarafından desteklenen projede by-pass ameliyatı geçiren hastalarda iyileşme sürecini hem hızlandırmak hem de bu süreçteki hasta konforunu arttırmak amacı ile yeni bir kardiyopulmoner rehabilitasyon programı geliştirildi. Dünya standartlarına katkıda bulunarak yeni yaklaşımlar ve uygulamalar ilave etmeyi amaçlayan projeye Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Sanisoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Barçın Özcem ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu katkı koydu.