Artvin Devlet Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuarı başarılı çalışmaları sonucunda Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi tarafından koordine edilen "Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı"na dahil oldu.

Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi İrfan Akalın yaptığı açıklamada, "Ulusal Mikrobiyoloji ağında hastanelere ne olduğu bilinmeyen numuneler geliyor. Bizimkiler tanı koyup geri gönderiyorlar. Bu tanının doğruluğuna göre bir puanlama sistemi var. Bizim hem mikrobiyoloji uzmanımız hem laborantlarımız gönderilen numuneler üzerinde ki çalışmaların hepsinde başarılı oldular." dedi.

Artvin Mikrobiyoloji Laboratuarı'na gönderilen numuneleri başarılı bir şekilde cevaplandırdığını belirten Akalın Türkiye'de bunu yapan az sayıda laboratuar var, bundan dolayı Artvin Devlet Hastanesi mikrobiyoloji laboratuarının bu izleme sistemine dahil edildiğini belirtti. Akalın, "Bu bizim için büyük bir onur ve gurur. Bizim mikrobiyolojik tahlillerimizin ne kadar doğru olduğunu, ekibimizin işini ne kadar iyi yaptığını gösteren net bir delil. Bu konuda Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Asuman Özbayrak hocamızı tebrik ediyorum. Bu ulusal sürveyans ağına katılmanın güzellikleri olduğu gibi getirdiği bazı sorumluluklarda var. Laboratuarımızı geliştirmemiz lazım. Bunun için gerekli olan cihazları aldırıyoruz. Artvin'de yapılan mikrobiyoloji tahlillerinin son derece güvenilir olduğu kanıtlandı. Hastalarımızın içi rahat olsun. Bütün tahlilleriniz yüksek güvenilirlikle sonuçlanıyor. Artvin için, hastanemiz için güzel bir durum." diye konuştu.

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asuman Özbayrak tahlilleri çoğu zaman elle yaptıklarını, otomatik sisteme göre hata payının daha düşük olduğunu belirtti. Bundan sonra sonuçlarının Ankara'dan takip edileceğini belirten Özbayrak, "Bu ulusal ağ aynı zamanda 'Orta Asya ve Doğu Avrupa Antimikrobiyal Direnç Sürveyans Ağı'na dahil. Bizim nasıl çalıştığımızı denemek için bizlere ne olduğunu bilmediğimiz numuneler. Bunlar üzerinde ki çalışmalarımızda başarılı olunca devamı geldi. Bize gelen numunelerin adını belirledik. Sonra özel direnç sistemlerini buldum. Daha sonra da antibiyotiklerini çalıştım. Bu kapsamda yaptığım 35 testi, 1 i dışında başarıyla geçtik. Böylelikle bu ağa katılmaya hak kazandık." dedi.

Artvin'de yoğunluk olmadığını söyleyen Özbayrak, günlük 30-40 kadar kültür örneği incelediklerini, daha fazla bakteri tanımlamak için hiç üretilmemiş bakterileri de ürettiklerini söyledi. Özbayrak, başarıdan memnun olduğunu belirttiği konuşmasında "İnşallah alnımızın akıyla bu işi de yürütürüz" dedi.