Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak kaliteli nefes ve uykunun önemini belirterek, “Nefes miladımız, yaşam belirtimiz, sağlık göstergemiz . Sağlıklı kaliteli yaşam hem kaliteli nefes hem de kaliteli uyku ile başlar. Çocuklarımızın uykusuna çok dikkat ederiz; burnu tıkandı mı kaç saat uyudu gündüz uykusu yaptı mı vs. Ama kaliteli nefes ve uyku her daim önemlidir” dedi.
Uyku kalitemizi en çok etkileyen hastalıkların psikiyatrik, nörolojik hastalıklar dışında en sık ve sağlığımızı en çok etkileyen uyku apne sendromu olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr. Ayşe Sezim Şafak, “İngilizce OSAS, Türkçe si UAS olarak kısaltılır. Apne 10 saniye den daha uzun süreli solunum durmasıdır. OSAS uyku da tekrarlayan hava yolundaki daralmalar veya tıkanmalara bağlı soluk almada kesilmelerin oluşmasına denir. Tekrarlayan soluk kesilmeleri uykunun devamlılığını bozar, derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uykululuğa neden olur. Aynı zamanda hücrelerin oksijenlenmesi de azaldığından başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına veya bu hastalıkların kötüleşmesine neden olur” diye konuştu.
Kimlerde OSAS daha sık görülür?
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak, “Kilo aldığımızda hava yolu etrafındaki yağ yastıkçıkları da büyüdüğünden hava yolu daralır. Orta yaşla birlikte yumuşak damak kasları da sarktığı için genelde bu yaşlarda aniden horlamaya başlayabiliriz. Kadınlarda menopozdan sonra OSAS gelişme riski artar. Havayolunu daraltabilecek kalın boyun çenenin geride ve küçük olması ya da burun tıkanıklığı gibi anatomik özelliklerde OSAS a neden olur. Çocuklarda ise aşırı büyük bademcik ve geniz eti özellikle OSAS’ın ana nedenidir. Alkol, sigara ve sakinleştirici ilaçlar OSAS riskini attırırlar veya OSAS’ı olanlarda hastalığı ağırlaştırırlar. Başta tiroit bezinin az çalışması ve şeker hastalığı olmak üzere birçok endokrin hastalığında OSAS riski artmıştır. Özellikle birden fazla tansiyon ilacı ihtiyacı olan hipertansiyon hastaları ve kalp damar hastalığı olanlarda hastalık OSAS olma riski artmıştır” dedi.
OSAS belirtileri ortaya çıktığı zaman mutlaka bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurmalarını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Ayşe Sezim Şafak, “Eğer sık sık genellikle aşırı gürültülü horlama - haftanın en az 3-4 gününde olur -,uyku sırasında başkaları tarafından soluk kesilmelerinin fark edilmesi, uykudan boğulma hissi ile uyanma, yeterince uyunmasına rağmen sabah yorgun uyanma ve gündüz aşırı uykulu olma hali, unutkanlık, dikkat azlığı, sinirlilik, özellikle sabahları olan baş ağrıları ve ağız kuruluğu, uykuda aşırı terleme, sık idrara çıkma, cinsel isteksizlik ve yetersizlik, gastroözefageal reflü gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurun. Hastalar bu şikayetlerle kliniğimize başvurduğunda ya da şüphelendiğimiz hastalarda mutlaka öncelikle ayrıntılı bir anamnezle mevcut hastalıkları, kilo alma öyküsü, ne zamandır olduğu gibi bilgileri ediniriz. Her hastanın vücut kitle endeksi, boyun çapı, mevcut kolesterol şeker gibi kan değerlendirmeleri yapılır. Muayene esnasında üst havayolunu tıkayan faktörler incelenir. Son olarak da bu hastalık daha çok uyku esnasındaki değerleri etkilediği için polisomnografi yapılır” şeklinde konuştu.