Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Kuset, son 20 yılda astım hastalıklarında artış görüldüğünü söyledi.
Astımın, çocuklardaki en yaygın kronik hastalık olduğunu belirten Dr. Kuset "Kentsel, endüstriyel yaşamda daha fazla görülür. Küçük çocuklarda atakların çoğunu viral enfeksiyonlar tetikler. Küçük çocuklarda görülen hışıltılı hastalıkların ortalama yüzde 14-15’i kronikleşir. Her yaşta görülebilir. Hastalığın yüzde 20-30’unda başlangıç 1 yaş civarıdır. Yüzde 80-90 ilk belirtiler 4-5 yaş civarı ortaya çıkar. Son 20 yılda astım hastalıklarında artış görülüyor" dedi.
Alerjik ebeveyni olan çocukta astım görülme oranının yüzde 20-30 olduğunu, hem anne hem babasında alerji-astım varsa bu oranın yüzde 60-80’e yükseleceğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kuset, “Özellikle annenin alerjik olması çocuğu daha çok etkiler. Genetik faktörlerin yanında şişmanlık, fazla kilolu çocukta astım daha fazla görülmektedir. Diğer bir faktör erken yaşta geçirilen enfeksiyonlardır. Özellikle RSV enfeksiyonlarına bağlı sık bronşiolit geçiren süt çocuklarında solunum yollarında gelişen bozukluklar hasarlar astıma zemin hazırlar. Prenatal yani anne karnındayken kötü çevre, prematürelik önemli risk faktörleridir. Gebe annenin alerjenlerle fazla teması, özellikle sigara içme, sigara içilen ortamlarda bulunma bebek için astıma zemin hazırlar” diye konuştu.
Sezaryen doğumun ile normal doğuma oranla hışıltılı çocuk ve astım için risk faktörü olabileceğini bebeklikte ki beslenme biçimi, alerjenlerle karşılaşma, anne sütü almama, ek besinlere erken başlama, yapay beslenme önemli risk faktörlerinden olduğunu kaydeden Dr. Emine Kuset, fast food ve kimyasal, boyalı, katkılı gıdalarla beslenme, az balık tüketme, bilinçsiz antibiyotik kullanmanın alerjik hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
“Çocuğun pasif olarak sigara dumanıyla teması astım riskini çok artırmaktadır” diyen Dr. Kuset, “Sigara dumanı nikotin dışında birçok zehirli madde içermektedir. Bu maddeler eşyalara yapışarak daha sonra tekrar havaya karışmaktadır” dedi.
Astım krizlerini uyaran antijenler arasında ev tozu akarları, polenler, küf, hamam böceği, lateks, hayvan tüy ve atıkları, sigara dumanı, uçucu kimyasal maddelerin başta geldiğinden bahseden Dr. Emine Kuset, Astmatiğin çocuklarda yorucu bir egzersiz hışıltılı solunuma ve nefes darlığına yol açabileceğini ayrıca iklim değişiklikleri ve ruhsal stresinde astımı tetiklediğini söyledi.