ASYA Arama Kurtarma Samsun ekibi, gönüllü olarak periferik kök hücre bağışlamak için Türk Kızılayı’na kan örneği verdi, kan kanseri çocuklara umut ışığı oldu.

Kimse Yok Mu Derneği bünyesinde kurulan Kimse Yok Mu ASYA (Arama Kurtarma, Sağlık ve Yardım) birimi üyeleri, Türk Kızılayı'nın ilik nakli bekleyenler için başlattığı TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) projesine donör olarak bağış yaptı.

Kimse Yok Mu ASYA birimi Sorumlusu Uğur Yücel, "Türk Kızılayı'nın ilik nakli bekleyen çocuklar için donör olma için uygulamaya koyduğu TÜRKÖK programını bize anlatmışlardı. Bizler de ASYA Arama Kurtarma birimi olarak bu konuya önem verdik. 9 kişilik ilk grubumuzla gönüllü kök hücre bağışçı adayı olduk. İkinci grubumuzu da yakın zamanda getireceğiz. Böyle bir proje hayata geçiren Türk Kızılayı yöneticilerine teşekkür ediyorum." dedi.

Kimse Yok Mu ASYA Arama Kurtarma Birimi'ne duyarlılığı için teşekkür eden TÜRKÖK sorumlusu Erdal Ayar, "Herkesi bu anlamlı projeye destek olmaya davet ediyorum. Samsun'dan Türkiye'nin herhangi bir yerinde ilik nakli bekleyen veya dünyanın bir ucunda ilik nakli bekleyen hastaya umut ışığı olabilirler." diye konuştu.

TÜRKÖK SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Türk Kızılayı gönüllü bağışçı adaylarından 3 tüp 10-20 mililitre kan alıyor. Bu kan örnekleri üzerinde gerekli testler yapılıyor, sonuçları uygun çıkan bağışçıların numuneleri Doku Tiplendirme Laboratuvarı'na yollanıyor. Uygun eşleşme gerçekleştiğinde bağışcıyla tekrar iletişime geçilip bağışçının nakil merkezine yönlendirilmesi sağlanıyor. Böylelikle, kök hücre vermek için onayı alınan bir kişi, ihtiyacı olanlara kök hücre bağışı yapabiliyor.