Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, ayak ağrılarının bakımsızlıktan olabileceğini belirterek, yanlış ayakkabı seçimi konusunda da uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Ali Cımbız, ayakların sadece konusu açıldığında akla gelen bir organ olmadığını hatırlatarak, tüm vücudu gün boyu ayakta tutan yegane bir denge mekanizması olduğunu ifade etti. Ayakların tüm vücut için çok önemli olduğunu belirten Cımbız, ayakların sağlık açısından çok iyi korunması gerekmesine rağmen insanların ellerine baktıkları kadar bile ayaklarına bakmadıklarını ifade etti. Prof. Dr. Cımbız, “Dünya’da şu an düzgün ayak bakımı yapmadığı için diyabet nedeniyle, yüz binlerce insanın ayakları kesiliyor. Bunun beraberinde yeterince ayak sağlığına dikkat etmediği için yürüyüşü bozulan, bel ağrısı çeken, diz ağrısı çeken insanlar var. Bu nedenle ayak bakımı ve ayağa bakılacak hassasiyet çok önemlidir" dedi. Giyilen ayakkabı ve çorap ile ayaklara uygulanan bilinçsiz yöntemlerin çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Cımbız, "Başta ayaklarımızın su toplaması olmak üzere, nasır, mantar, ayak kokusu, ayak ağrısı, ayak şişmesi, kesikler ve yaralanmalar gibi pek çok problem ayak sağlığımızı tehdit ediyor. Bunların önüne geçmek ve ilerlemesini engellemek için her gün düzenli olarak ayaklarımızı kontrol etmeli ve gerekirse günlük bakım yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasından çok rahatlığına bakılması gerektiğini söyleyen Cımbız, “Giyeceğiniz ayakkabı ayak arklarını, iç kısmını, arkadaki aşil tendonu sıkmayan ve yerdeki stresleri alan bir ayakkabı olmalıdır. Bunun dışında üzerindeki yükü absorbe etmek için ayakkabının tabanının esnek olması gerekiyor. Bayanların giydiği beş santim, on santim topuklu ayakkabılar vücuda yük bindirmektedir ve çeşitli ayak sorunlarına davetiye çıkartmaktadır" diye konuştu. Ayak sağlığını korumak için Zirve Üniversitesi öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Dr. Cımbız, “Ayakkabı ayağınızı terletmemeli. Yazın giyilecek ayakkabıyı yazın kışın giyilecek ayakkabıyı kışın giyin. Özellikle erkekler her zaman aynı ayakkabıyı giymemeli. Ayakkabının da dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun dışında ayak sağlığı için düzenli tırnak kesimi ve ayağın kurutulması da çok önemli" uyarılarını yaptı.