Medikal Estetik Hekimi Dr. Hülya Ettekin, “Somon balığı DNA uygulaması yeni nesil bir cilt gençleştirme, yaşlanma geciktirici ayrıca da sonuçları oldukça yüz güldürücü olan medikal estetik bir uygulamadır” dedi.
DNA protein yapılı olduğunu belirten FBM Tıp Merkezi Medikal Estetik Hekimi Dr. Hülya Ettekin, “DNA dokularımıza ait tüm özellikleri hafızasında barındırır ayrıca kalıtım ile geçen tüm fiziksel özelliklerden de DNA’larımız sorumludur. Yapılan araştırmalar somon balığı sperm DNA’sının yani somon DNA, insan DNA’sı ile çok yakın benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bu bilgiler ışığında somon DNA içerikli ürünlerin, yıpranmış ve yaşlanma belirtileri gösteren insan dokusunun tamirinde kullanılabileceği düşüncesine yoğunlaşılmıştır. Günümüzde somon DNA içeren bu ürünlerin yaşlanma belirtilerini engellediği ve hatta meydana gelmiş olan belirtileri ortadan kaldırıp iyileştirdiği yönünde klinik çalışmalar mevcuttur” dedi.
Somon DNA ve hyaluronik asitli solüsyonların kullanımı oldukça yaygınlaştığını ifade eden Ettekin, “Hyaluronik asit ise vücudumuzun bağ doku yani destek doku elemanlarımızdan bir tanesidir. Hyaluronik asit ve somon DNA’dan oluşan bu kombinasyon medikal estetik alanında özellikle cilt, cilt altı dokuyu onarmak ve yenilenmesini uyarmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede ciltte elastikiyet artışını sağlayan kolajen ve elastin sentezi meydana gelir. Bu medikal içerikteki hyaluronik asit cildin nem doygunluğunu sağlarken somon DNA molekülü ile yeni protein sentezi uyarılarak cilt altı bağdokusu ve cildin yenilenmesi ve gençleşmesi sağlanır. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici bir etki olarak anti-oksidan sistem hareketlendirilmiş olur. Anti-oksidan sistem, yaşayan hücrelerde, artık maddelerin uzaklaştırılmasını ve tüketilen enerjinin yerine konmasını sağlayan bir çalışma mekanizması ile çalışır. Sonuç olarak, kullanılan somon DNA+hyaluronik asit solüsyonu cilt, cilt altı nem dengesi, bağ doku yenilenmesi ve yaşlanmanın geciktirilmesi şeklinde getirilere sahiptir. Bu sayede cilt ışıltı ve tonus artışı yani gerginlik kazanır. Somon DNA uygulamasının neden olduğu dermal ve supdermal DNA yenilenmesi doku gençleşmesi ile sonuçlanır. Devam edecek yaşlanma süreci ise yavaşlatılarak hastaya zaman kazandırılmış olur. Somon DNA uygulaması yeni nesil bir cilt gençleştirme, yaşlanma geciktirici ayrıca da sonuçları oldukça yüz güldürücü olan medikal estetik bir uygulamadır” diye konuştu.